Gradovi i općine 24.12.2016. 16:20.

Advent na MESAP-u

"Ovo je naš hobi, naša ljubav, a nešto smo i prodale..."

Sve ovo što vidite je naš hobi. Razne ukrase radimo iz ljubavi, a pomalo i iz dosade. Na radionicama smo napravile adventske aranžmane, božićne kugle, magnete, vjenčiće, zvončiće, patuljčiće, mašnice i ukrase za kosu, ispričale su nam Ksenija Mak, Irena Kocijan Vida i Ivana Šmaguc iz Udruge žena Gornji Kuršanec. Izlagale su, a ponešto i prodale na Adventu na MESAP-u koji je održan 10. i 11. prosinca.

Manifestacija je održana šesti put zaredom te je privukla čak 80 izlagača (počelo je s 30-ak), kazao nam je direktor MESAP-a Vitomir Kirić. Znatan dio izložbenog prostora zauzele su - žene. Rukotvorine Udruge žena Gornji Hrašćan predstavljala je Anja Šafarić, koja je i sama izradila mnogo toga.

Ovo su moji radovi, božićni ukrasi izrađeni od špage, konca, stiropora i ukrasnih vrpci, kaže. U njenoj blizini izlagale su majka i kći, Ljerka i Tea Mesarić iz Udruge žena Nedelišće.

POGLEDAJTE OVE MIŠULICE

Pogledajte ove mišulice, tj. šlapice od kože, to je naš proizvod, kazale su nam. Izložile su i već glasovite cekere od luščija koje izrađuju članice udruge. Stigle su i članice ostalih prijateljskih udruga, poput Udruge žena Savska Ves. Dragica Varga, Zdenka Kozjak i Slava Mošmondor donijele su adventske vijence i svijećnjake, anđele na sto načina, božićne kutijice, kuglice i podmetače. Udruga je osnovana prije dva mjeseca, a predsjednica je Dijana Blagović. A gdje su rukotvorine, tamo su obavezno i članice Udruge Zlatne ruke Čakovec.

Bernarda Čavlek, Ljubica Bubek, Zdenka Balent i Ana Kolarić ponosno su izložile heklane stolnjake, nadstolnjake na starinskom lanenom platnu, orhideje od najlon čarapa, božićne čestitke... Zanimljivo je bilo vidjeti i snjegoviće od keramičkih tegli koje je izradila Udruga Creative iz Strahoninca. Izložile su ih Suzana Sabol, Đurđa Dunjko i Lidija Car.

Vera Prepelić s kuglicama u dekupaž tehnici

Evo, imamo i anđele od trapera, luščija i keramičkih tegli!, kažu. Do njih bila je Vera Prepelić iz Pribislavca, još jedna kreativka, iz Udruge Kreativci Međimurja. Nema tko nije poželio novogodišnje kuglice u dekupaž tehnici koje je izradila, a bile su tu i dekupaž kutijice, adventski vjenčići i još mnogo toga.

Posebnu su pažnju privukle i gipsane božićne figurice iz kućne radinosti Štefanije Kozar iz Brezja. Nastupili su članovi KUU-a Seljačka sloga i mažoretkinje Nedelišća.

DIREKTOR V. KIRIĆ:

Ovaj sajam ima budućnost

Polovina izlagača došla je iz Međimurja, a ostali iz čitave sjeverozapadne Hrvatske. Posjećenost je bila relativno dobra. Evo, lepoglavske čipkarice kazale su mi da su u dva dana prodale koliko i u deset dana Svete nedjelje u Ludbregu. Ovaj sajam ima svoju budućnost. Izlaganje je bilo besplatno. Mnogo je tu udruga kojima bi plaćanje prostora bio prevelik trošak, a i željeli smo im ponuditi nešto besplatno uz kraj godine.