Gradovi i općine 11.09.2017. 23:27. Zadnja izmjena: 11.09.2017. 23:27.

Knjižnica i čitaonica

Preloška knjižnica bogatija zahvaljujući samozatajnoj donatorici

U Prelošku knjižnicu i čitaonicu stigla je prije koji tjedan vrijedna donacija knjiga - pune tri kutije hit naslova. Potaknuta titulom Knjižnice godine, koja je nedavno pripala upravo Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, samozatajna donatorica Silvija Sinković, prevoditeljica iz Zagreba, koja korijene vuče iz obližnjeg Otoka, odlučila je upravo preloškim čitačima pokloniti kolekciju knjiga. - Taman sam se vratila s godišnjeg odmora, i dočekale su nas kutije s knjigama. Kolegica Dominika Lukačić Murković i ja najprije smo tražile skrivenu kameru, pa od iznenađnja još pola sata nismo mogle drugo nego u nevjerici gledati u naše nove knjige, govori ravnateljica Knjižnice Maja Lesinger.

Iako svoj fundus redovito obnavljaju, s 20 tisuća kuna koje na godinu stižu iz Ministarstva kulture, te još toliko od osnivača, Grada Preloga, naslova uvijek nedostaje. Aktivno knjižnicu darivaju i sami korisnici, najveći donator je prof. dr. sc. Matija Berljak, a ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih donacija koju je Knjižnica do sad primila.  - Osluškujemo želje naših korisnika i trudimo se nabavljati najveće hitove, no lektira je uvijek problem - pokrivamo cijelo donje Međimurje i tih naslova nikad nemamo dovoljno, tako da se sredstva koja dobijemo za nabavku knjiga brzo potroše, pojašnjava Lesinger.

Knjige će uskoro u posudbu a iz Knjižnice najavljuju i nove programe, kreativne i zabavne kakvima su uostalom i osvojili titulu najbolje knjižnice u Hrvatskoj. Za rujan tako, u suradnji s Udrugom mladih Efekt, pripremaju prvi festival mitova i legendi dravskoga kraja LegenD(r)a, u Mjesecu hrvatske knjige  predstavit će nekoliko djela međimurskih autora, a u prosincu će, sa Srednjom školom Prelog, sudjelovati u Erasmus plus projektu iz područja kulturalnog menadžmenta.