Gradovi i općine 05.03.2018. 10:52. Zadnja izmjena: 05.03.2018. 10:55.

Uzbuna

Psi lutalice u Hodošanu: Hoće li biti mira nakon što je dolijao vođa čopora?

Mještani Hodošana na ulicama svog sela već su dobro poznavali crnog psa srednjeg rasta koji je gotovo četiri mjeseca zajedno s nekoliko također četveronožnih prijatelja lutalica činio 'nepodopštine' po selu. Kulminiralo je kad je pseći čopor poklao kokoši, no ekipa je naposljetku dolijala, a vođa je završio u čakovečkom azilu za napuštene životinje.

- Tog smo psa prvi puta snimili još u listopadu prošle godine. Rekao sam i dečkima iz komunalne grupe da imamo nalog i ako ga ugledaju neka ga pokušaju uhvatiti. Ali to vam je bio prefrigani fakin nad fakinima. Nikako ga nismo uspijevali uhvatit sve do 7. veljače kad nam je jedna mještanka dojavila da joj se nalazi s vanjske strane dvorišne ograde. Rekli smo joj neka ga dok ne dođemo proba primiti na dobru volju i namamiti u dvorište. U tome je uspjela i premda je i tom prilikom dva puta preskočio ogradu na kraju smo ga uspjeli "privesti".

Otada je, koliko mi je poznato, u Hodošanu što se pasa tiče, mir, ispričao nam je poljoprivredno komunalni redar općine Donji Kraljevec Robert Balent. Ovaj su put stradale samo kokoši, no psi lutalice koji slobodno šeću po naselju svakako nisu bezazlena pojava. Što da je pas ugrizao neko dijete? "Uhićeni" vođa čopora naravno nije bio čipiran. Ne zna se kako se pojavio u Hodošanu i kako se zapravo posljednja četiri mjeseca hranio.

NA PODRUČJU OPĆINE 850 PASA

- S veterinarima Veterinarske stanice Prelog koji su cijepili pse posjetio sam svako domaćinstvo u svih šest naselja naše općine. Evidentirali smo ukupno oko 850 pasa, a vlasnicima koji u vrijeme našeg dolaska nisu bili kod kuće, a čiji psi nisu čipirani ili cijepljeni, ostavili obavijesti da se jave u Veterinarsku stanicu Prelog. U sustav smo uveli 70 novih pasa koji do sada nisu imali mikročip. Tako da pomaka ima. Konstantno i upozoravamo vlasnike čije se pse primijeti da slobodno šeću ulicom da moraju biti u dvorištima. Kad je pas drugi puta viđen na ulici, pišem prekršajni nalog od 300 do 500 kuna, a u slučaju ponavljanja sve prijavljujem veterinarskoj inspekciji. Sklopili smo i ugovore s čakovečkim Bionstituom i Udrugom za zaštitu životinja Prijatelji. Zbrinjavanje jednog psa Općinu košta 1.500 kuna. Godišnje u prosjeku zbrinemo od 20 do 25 pasa lutalica i isto toliko lešina, kaže govori Balent.

Što kažu mještani?

Nada Čanadi: - Radim u Njemačkoj pa sam samo privremeno ovdje u Hodošanu gdje mi žive roditelji, ali čula sam za te pse koji šeću ulicama. I mi imamo psa, ali je stalno u dvorištu i ima čip.

Marija Zrna: - Primijetila sam da nekoliko pasa već duže vrijeme šeće ulicom, zadnjih dana ih nisam vidjela, valjda su uhvaćeni. Trenutno nemamo psa, ali naš je donedavni ljubimac doživio 14 godina starosti, onda znate koliko smo brinuli o njemu.

Marija Jalšovec: - Bio je jedan crni pas, jedan smeđi i jedan mali. Čak smo kupili posebnu smjesu kojoj posipamo travu ispred ograde jer su šećući ulicama nuždu obavljali gdje im se prohtjelo. Mi nemamo psa, ali dvorišna vrata uvijek držimo zatvorenima jer bi tuđi psi ulazili na grunt.

Lisice k'o njemački ovčari?

U vrijeme našeg posjeta općinskoj upravi uz hrpu papira na stolu komunalnog redara bila je i fotografija lešine lisice na koju je naletio automobil. Balent, po struci veterinarski tehničar koji je ujedno i lovac, napominje da u posljednje vrijeme nailazi na izrazito velike jedinke.

- Lisice su sve veće, evo ova izgleda poput čaglja, a da ne velim da već ima i onih koje rastom podsjećaju na njemačkog ovčara. Tako je otkad se iz zraka izbacuju mamci u kojima je cjepivo protiv bjesnoće. Lisice su iznimno zdrave, postale su krupnije, snažnije i kao da se više ne boje ljudi pa ulaze i u naselja, kaže. Ujedno nam potvrđuje i da su se čagljevi o kojima smo nedavno opširno pisali, pojavili i na području općine Donji Kraljevec. Osobno je vidio jedinku kod nadvožnjaka u Donjem Hrašćanu. To je možda, napominje, i dobro jer će otjerati lisice, ali istovremeno oni napadaju srneću divljač što opet predstavlja problem. Pita se i što će se događati ako se čagljevi počnu pariti sa psima lutalicama, još jednom apelirajući na vlasnike pasa da brinu o njima i da ih ne puštaju na ulicu.