Gradovi i općine 03.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ŠESTAN-BUSCH: Štitimo glave polovici Zemljana!

Danas moderna privatna tvornica plastomernih i kompozitnih proizvoda Šestan-Busch d.o.o. u Prelogu, izrasla je iz tvrtke Koplast Šestan koju je prije trideset godina osnovao Preložanin Alojzije Šestan. Poslovni svijet i hrvatska javnost znaju ga kao višestrukog dobitnika nagrada za najboljeg menadžera, za najbolje malo poduzeće u regiji, potom Zlatne kune HGK-a 2005., 2006. i 2011. godine, Nagrade Zrinski Međimurske županije 2009. i Grba Grada Preloga 2004. Poslovi u kalendarskoj 2010. godini osigurali su tvrtki Šestan-Busch nagradu za najboljeg izvoznika u Ujedinjene Arapske Emirate, a netom nakon toga, pristigle su i nagrade Gazela i Zlatna plaketa HGK-a za najbolje malo trgovačko poduzeće. Hrvatsko udruženje menadžera CROMA nagradilo je 2011. godine Alojza Šestana za životno djelo, da bi godinu poslije bio dobitnik Odličja vitezova inovatorstva Kraljevine Belgije u Bruxellesu 2012. Za tvrtku Šestan-Busch danas zna ukupna hrvatska javnost, globalni poslovni, vojni i policijski svijet. Proizvodnju su razvijali pomno, do najsitnijeg detalja i danas kotiraju kao najveći svjetski proizvođač balističkih kaciga. U razgovoru za naš tjednik Alojzije Šestan vraća se u povijest svog posla, dotiče se gotovo nepoznatih detalja iz proizvodnog pogona u periodu Domovinskog rata, danas razgranatom poslu i referencama koje pobuđuju poštovanje.

- Specijalisti smo za proizvod koji štiti glavu. Prvenstveno se bavimo proizvodnjom balističkih kaciga za vojsku i policiju. Radimo i novi antiriot (engl. riot znači pobuna, nemir) program za policiju. Građani nas povezuju i s biciklističkim kacigama koje radi naš partner u Njemačkoj, ali mi izrađujemo sve dijelove i šivamo unutarnju opremu. Članovi Uprave smo gospodin Edwin Busch, moja supruga Štefanija i ja, kaže Alojz Šestan.

 

Tajne proizvodnje

 

Ove je godine punih dvadeset godina otkako se bavite ovom proizvodnjom. Recite nam nešto o periodu prije toga.

- Naša se firma zvala Koplast-Šestan. Bavili smo se plastikom, izrađivali dijelove za sportsku obuću. Od 1984. do raspada Jugoslavije bili smo jedan od najvećih proizvođača ojačanja za patike Nike, Puma, Adidas. Raspadom bivše države ostali smo bez tih poslova i okrenuli se proizvodnji jarbola za zastave. Do 1994. godine, kad smo se udružili s tvrtkom Busch, koristili smo naše mašine i za proizvodnju nečeg što smo tada morali držati u tajnosti.

 

Radili ste za našu vojsku u vrijeme Domovinskog rata. Taj je podatak manje poznat, no, bili ste nositelj nekih poslova.

- Za našu smo vojsku od 1990. godine izrađivali dijelove za minsko-eksplozivna sredstva. Ovdje smo, a o čemu se doista malo zna, radili protutenkovske mine. Tri su bila nositelja tog posla: RiZ Zagreb, Rikard Benčić i Šestan-Busch. Naravno da je to tada bila tajna. Dakle, u Prelogu se radila protutenkovska mina s 5 kilograma trotila, jedna od tada najvećih mina u svijetu. Preko tog smo posla došli do saznanja da za našu vojsku valja raditi i kacige.

 

Tisuću kaciga, tisuću muka

 

Danas je jasno da ste u tome vidjeli svoju šansu i da ste po znanje otišli izvan Hrvatske.

- Kad mi je dato povjerenje da izradim prvih tisuću kaciga - našao sam se na tisuću muka. Išao sam u potragu za partnerom koji ih proizvodi jer si nisam smio dopustiti ekshibicije. Došao sam do gospodina Paula Egona Heinricha Buscha koji je tada bio prvi proizvođač kompozitnih kaciga u Europi. Govorim o kacigi iz kompozitnih materijala, primjerice, kevlara i aramida, koji zamjenjuju čelik i željezo. Prva kompozitna kaciga napravljena je 1974. i napravio ju je upravo Busch. Razumijete moj oprez. Kaciga nije cipela, nisu to hlače koje mogu biti koji milimetar preduge, već nešto obziljno - što štiti glavu.

 

U Njemačkoj ste proizveli kacige za prvu narudžbu?

- Jest, 1994. tisuću kaciga napravili smo u Njemačkoj i nakon mjesec dana preselili proizvodnju u Prelog. Prvi dizajn koji smo napravili izrađen je u Njemačkoj. Sa mnom je u toj proizvodnji bio moj sumještanin Nikola Vizer.

 

Kako je posao rastao?

- U dva desetljeća, od minornog proizvođača s 3.000 kaciga na godinu, prerasli smo u najvećeg i najboljeg proizvođača svijeta. Uz gospodina Buscha, mi smo se povezali i s najboljim svjetskim laboratorijima koji su proizvodili nama potrebne materijale. To su američka multinacionalna kompanija Dupont i Teijin Twaron, nizozemsko-njemačko-švedska kompanija kojoj su principali Japanci.

 

Industrija prije države

 

Proizvodnja kaciga iziskuje dominantno manualni rad, a time i ljudsku vještinu, preciznost, vrijeme. Koliko kaciga dnevno proizvodite?

- Radimo u dvije smjene, naš je kapacitet 500 kaciga na dan i toliko ih proizvodimo. Svi naši kapaciteti potpuno su iskorišteni. Danas smo sposobni napraviti 150 tisuća kaciga godišnje, uspjeli smo dobiti povjerenje naručitelja u više od 60 zemalja svijeta. Kacige Šestan-Busch isporučuju se na cijelom globusu, jedino ništa ozbiljniji posao nismo radili s Novim Zelandom.

 

Dio ste vojne industrije. Kao partner njemačkog Buscha, vrata NATO saveza bila su vam otvorena i prije nego je Hrvatska postala članica 2009. godine.

- Točno. Nama se s ulaskom Hrvatske u NATO ništa nije “dogodilo”. Zapravo smo u Savezu bili prije nego sama država, zahvaljujući njemačkom partneru. Opskrbljivali smo zemlje  članice otprije i prvi registriran hrvatski vojni proizvod bila je naša kaciga. S članstvom u NATO-u dobili smo vlastite brojeve Saveza i kodove za kacige jer za svaku kacigu za koju nas se pita mi znamo kamo je otišla, koja je policija, specijalna policija ili vojska koristi.

 

S ulaskom u EU, promjene su bile veće, zar ne?

- Točno, puno toga se promijenilo. Naša kaciga došla je na military listu (vojnu listu, skraćeno ML, op. a.). Da pojasnim, nakon terorističkog napada na objekte u SAD-u, formirana je grupa Wassenaar koja, najkraće rečeno, svojim aranžmanima potiče transparentnost i odgovornost u prijenosu robe i tehnologije za oružje te održava dogovorene kontrolne propise vojne robe. Dotad je naša kaciga bila ili na civilnoj, ili na vojnoj listi, ali od Wassenaara je naš proizvod registriran kao vojni. Naša kaciga na listi je ML13, što govori da se proizvodi po posebnim dozvolama. Robu možemo isporučiti tek kad dobijemo dozvolu, a svaka naša narudžba mora biti praćena podacima o krajnjem korisniku. Sve s razlogom da se dokaže kako roba ne završava u rukama terorista.

 

Embargo

Podrazumijeva se da u zemlje pod embargom ne smijete isporučivati robu.

- Pod stalnim međunarodnim embargom su Iran, Sjeverna Koreja, Kuba, Uzbekistan, Somalija, a sada i Rusija. Naravno, naš vojni proizvod također je pod embargom, ali civilni nije.

 

Embargo kojim se svjetska javnost bavi već tjednima je onaj nad Rusijom. U kojoj se mjeri manifestira na vaše poslovanje?

- Imamo zajedničke tvrtke u Njemačkoj, Češkoj, Italiji i Rusiji. Naši partneri u tim zemljama rade na našoj opremi. U vrijeme u kojem nismo mogli ni pretpostaviti da će se uvesti embargo za Rusiju, sklopili smo petogodišnji ugovor i dosad imali dvije isporuke robe od ukupno 13 tisuća kaciga za policiju. Riječju, embargo nas nije zatekao 100 posto, već samo djelomično. Sve što bi nam danas došlo kao narudžba, mi ne bismo mogli odraditi, ali sve što smo ugovorili prije embarga - isporučujemo. Uz to, Rusi će proizvoditi na našim strojevima, a  mi ćemo dobiti dio od svake prodane kacige. Taj ugovor je dugoročan. Ispada da smo doskočili ni ne znajući što će biti, no, takva partnerstva ostvarujemo poučeni iskustvom i svjetskim kretanjima. Ipak smo mi u ovom poslu 25 godina, pratim sve propise, imam kontakte, saznanja.

 

Kakva očekivanja imate o trajanju embarga za Rusiju?

- Bojim se da će dugo potrajati i predstavljati svjetski problem. Rusija je ogromna zemlja koja nikada nije prežalila SSSR i vraća se blokovima. Također se bojim da se oni koji su dali embargo Rusiji više nikada neće moći vratiti.

 

Može li se reći da su uvjeti poslovanja rigidni?

- Prije bih rekao da su teški. Naš je proizvod teško plasirati. Kad dolazite iz male zemlje, velikim igračima poput Kine, Indije, Francuske ili Njemačke teško se suprotstaviti. O Americi da i ne govorim. Naša je vizija da budemo najbolji ukoliko želimo uspjeti i opstati. Vodimo se time da ne proizvodimo veliki volumen, nego visoku kvalitetu. Nama se upravo događa da velike zahtjeve zadovoljavamo u dvorištu velikih. Trenutno je Šestan-Busch jedina europska firma koja je 100 posto zaposlena. Nijedna firma u Europi nema angažiran cijeli svoj kapacitet.

 

Treća smjena

Prije mene ste ugostili potencijalne naručitelje. Kakva je perspektiva?

- Vrlo dobra. Nama nedostaje svaki kupac koji se izgubi s obzora. Čim je stupio embargo za Rusiju, ja sam aktivirao poslove koji su bili u rezervi, a nismo ih ugovorili zbog prebukiranosti. Sada su Iračani bili ovdje i pregovaramo na isti način kao s partnerima koje sam već spomenuo - da dio naše opreme preselimo k njima. Sada smo pred zaključenjem velikih ugovora za Azerbaj-džan, Irak i Saudijsku Arabiju za koju ćemo raditi potpuno novu kacigu.

 

Spomenuli ste interes Amerikanaca za vašu kacigu.

- U rujnu nam dolaze Amerikanci. Žele našu kacigu, a mi želimo osvojiti njihovo tržište. Mi već sad možemo ići rame uz rame Gentexu koji je također proizvođač svjetskog renomea.

 

Vaš proizvodni program imate u pet tvrtki. Kako ste podijelili posao?

- U Prelogu proizvodimo isključivo vojne balističke kompozitne kacige otporne na metke, na projektile itd. U Njemačkoj je ta proizvodnja prestala preseljenjem k nama, pa smo se tamo fokusirali na sportski program - biciklističke kacige, ali također razvijamo alatnice te proizvodimo preše za sebe i za konkurenciju. U Češkoj smo napravili novu firmu u kojoj radimo remont kaciga. Dakle, netko iz Kine može poslati našu kacigu u Češku na remont. Italija je dobra poslovna priča. Tamo smo se udružili s firmom koja je proizvodila kacigu za policiju. Dobili smo trajni ugovor za njihovu vojnu policiju, karabinjere koji su od našeg partnera zahtijevali da se s nama udruži ukoliko želi ugovor. Tamo radimo antiriot program koji sam već spomenuo, a njega odnedavno dijelom proizvodimo i ovdje u Prelogu i u Njemačkoj jer imamo puno zahtjeva iz Južne Amerike i Španjolske.

 

Sigurno vam je godio zahtjev karabinjera koji su uputili domicilnoj tvrtki, da se udruži sa Šestan-Buschom.

- Dakako, iz više razloga. Taj posao pripremali smo godinu dana. Karabinjeri su poslali tender u 18 firmi diljem svijeta i u roku godinu dana trebalo je dati kacigu koju traže. Jedino smo mi odgovorili izazovu i dobili petogodišnji ugovor. Ali surađivali smo s korisnikom, ne možete to raditi sami jer naručitelj ima svoje potrebe, želje, a mi znanje. Ako Sandra Perković najbolje baca disk, mi najbolje izrađujemo kacige.

 

3 u 1

Koliko ljudi zapošljavate?

- Trenutno imamo 60 zaposlenih. U rujnu očekujem potpis velikog ugovora s Irakom. Bude li sve prema očekivanjima, morat ćemo aktivirati još jednu firmu koju smo upravo registrirali. Morat ćemo zaposliti još ljudi, raditi u tri smjene. Ugovor je toliko velik da bismo u jednoj godini morali napraviti našu trogodišnju proizvodnju. Dobro ćemo se presložiti, angažirat ćemo i vanjske firme koje će nam pomoći.

 

Tko su vaši ljudi, kakvog su stručnog profila?

- Specifična smo proizvodnja, nema tu zanimanja. Zapošljavamo mlade ljude koje prvo uzmemo na praksu, upozoravamo da rade u delikatnoj industriji od posebnog interesa i o tome se ne smije govoriti. Imamo dominantno mušku radnu snagu i nekoliko žena koje nam rade na šivanju. U upravi imamo petero ljudi, što je dovoljno. Tehnički direktor i rukovoditelj proizvodnje je Božo Bujanić.

 

Kako vam izgleda dan?

- Dižem se u 6 sati, a već u 7 sjednem s dečkima na kavu. Sat vremena provedemo u razgovoru o svemu, a nakon toga svo vrijeme provedem u firmi. Sretan sam. Imam dobru suprugu, živim za obitelj i posao kojim se bavim. Zapravo su mi obitelj i posao dobrim dijelom isprepleteni, pa jedni drugima značimo još više, dodatno smo oslonjeni jedni na druge.

 

Kćerke i zetove također zapošljavate?

- Imam tri kćeri. Najstarija je Smiljana, odgojiteljica je, ali radi kod mene. Natalija je magistra farmacije i radi u ljekarni, a Snježana je ekonomistica i vodi nam marketing. Ona mi je desna ruka. Zetovi također rade kod mene. Miljenko je glavni poslovođa, Davor je šef kontrole, a Dražen vodi grupu za montažu.

 

Za Vas ne vrijedi ona da je najgore zaposliti obitelj?

- To uopće nije tako. Čak mislim da u većini slučajeva to ne vrijedi, da ljudi generaliziraju. Radila je i supruga Štefanija s nama dok je mogla, a ono što mogu potvrditi jest da, kad ima sloge, kad se sluša i prati zajedničke dogovore, onda nema problema. Ipak se mi lakše dogovorimo.

 

Nema bržih od nas

Alojz Šestan: Pratimo tehnologiju, moramo, jer sami proizvodimo hidrauličke preše i kalupe. U tome smo ispred drugih jer, kad dobijemo malu narudžbu, u roku 48 sati pravimo kalup i dajemo ponudu. Imamo svoje alatnice, konstruktore, inženjere koji prate cijeli proces proizvodnje. 

 

Vitez inovatorstva

Alojz Šestan: Nositelj sam Odličja viteza inovatorstva koje sam primio u Bruxellesu 2012. godine. To je lijepo priznanje inovatorskom radu kojem sam posvećen i koji predano potičem. Kad radite posao za 60 zemalja svijeta, podrazumijeva se da puno kontaktirate u širokom luku. Mi posjećujemo sajmove jer je to presudno važno u ovoj industriji, koristimo internet, sve pratimo, znamo što koja vojska traži, prilagođavamo se. Razvili smo 25 tipova kaciga, a bit će ih još. 

Izvor: 3096