Gradovi i općine 09.01.2016. 11:22. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Obitelj Markulin iz Nedelišća

Stari smo i betežni, kak da si mi uvedemo kanalizaciju?

- Mi smo vam stari i betežni. Ja sam još zaposlen, kao komunalni radnik, ali sam na bolovanju, imal sam moždani udar. A Nada je operirala tumor, imala slomljenu ruku, ima šećer... Nezaposlena je i nema mirovinu. Preživljavamo od jedne plaće. Doštukavamo kuću kak moremo, sagrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, kad je tu još bil potok i polja! Curelo nam je nutra pa smo dobili stari crijep od jednih. Nemamo s čega platiti priključak na kanalizaciju. Puno je takvih u ovoj ulici - ispričao je za list Međimurje Zvonko Markulin iz Nove ulice u Nedelišću. Uz njega je bila supruga Nada. Njihovom ulicom prolazi kanalizacijski vod, no oni se nisu mogli priključiti niti će to ikada moći, iako je "spelano do grunta".

Četrdeset posto nepriključenih

Na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća 17. prosinca još je jednom problematiku staračkih domaćinstava "potegnula" i Štefanija Kovač, predsjednica Socijalnog vijeća Općine. Upitala je može li se ikako pomoći mještanima Nedelišća, Dunjkovca i Pretetinca, koji to još nisu učinili, pri uvođenju kanalizacije.

Jer na kanalizaciju bi se trebali priključiti svi, a čak četrdesetak posto mještana tih triju naselja to nije htjelo ili moglo. A s druge strane, mještani preostalih osam naselja Općine kanalizaciju će dobiti besplatno. Radovi su u punom jeku, a građani samo trebaju spojiti od kuće do kanalizacijskog okna koje im smještaju na parcelu.

- Već je bilo tih pitanja... Svi znate da osam naselja dobiva kanalizaciju u sklopu projekta Aglomeracije Čakovec. Tu je 93 posto nepovratnih sredstava, a Općina daje sedam posto. Sretni smo što je, europskim novcem, to tako financirano i što će za mještane kanalizacija biti besplatna. A prije je bilo kako je bilo, drugo vrijeme. U Nedelišću su svi trebali platiti devet do dvanaest tisuća kuna. U Pretetincu i Dunjkovcu bilo je prijelazno vrijeme, kad je država smanjila taksu s 5.000 na 2.600 kuna, pa ju je poslije ukinula... Jednostavno, ovaj posljednji projekt za osam naselja je najkvalitetniji - odvratio joj je načelnik Darko Dania. Dodao je da su od Međimurskih voda dobili odgovor da jednostavno ne mogu priključivati besplatno u ova tri naselja.

"Ne vidim rješenje"

- Da li predlažete da mi iz proračuna to pokrivamo? Ne možemo to zbog projekata koje imamo po naseljima. Ne vidim rješenje - zaključio je. Štefanija Kovač nakon Vijeća pojasnila je kako je ipak, prije svega, mislila na socijalno ugrožene mještane. Za list Međimurje načelnik je na to kazao kako se Općina trudi pomoći najugroženijima.

No obitelj Turk iz Nedelišća, iako spaja kraj s krajem, nije na popisu socijalnih slučajeva niti prima socijalnu pomoć. Oni bi morali platiti izvođenje radova od ceste do kanalizacijskog okna te dalje do kuće (cijena ovisi o udaljenosti od glavnog voda). Kako će to učiniti "stisnu" li ih, ne znaju.

- No, postoji socijalni cenzus, gledaju se kolika su primanja po članu obitelji i Općina uskače kad treba - kazao nam je načelnik Dania na dodatni upit.