Gradovi i općine 25.04.2016. 08:29. Zadnja izmjena: 25.04.2016. 08:40.

Brojne svečanosti

Što nas sve čeka danas povodom Dana Međimurske županije

Četvrti dan obilježavanja Dana Međimurske županije započinje u slavljeničkom tonu. Naime, u ponedjeljak, 25. travnja u Kraljevom vrtu na tradicionalan se način obilježava rođendan Ladislava Kralja Međimurca, našeg najpoznatijeg slikara prve polovine 20. stoljeća. Tako će se od 10 sati druženjem uz likovni rad, razgledavanjem memorijalne zbirke i uživanjem u ugodnom ambijentu građanskog vrta proslaviti „Kraljev rođendan“, u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec, a uz sudjelovanje učenika 3. Osnovne škole Čakovec.

U 11 sati očekuje nas Svečana sjednica povodom Dana Međimurskog veleučilišta kojom će se obilježiti 8 godina rada i djelovanja veleučilišta, a tom će se prigodom dodijeliti nagrade najuspješnijim studentima. Nakon sjednice, u prostorijama MEV-a, a u suradnji s Muzejem Međimurja očekuje i tradicionalni kviz srednjih škola, natjecanje u kojem učenici testiraju i pokazuju svoje znanje, s početkom od 14 sati. Pozornost će biti usmjerena na mlade i u Domu Matice hrvatske, gdje će se u 12 i 30 sati dodijeliti nagrade za stvaralaštvo na kajkavskome jeziku i to onim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su se istakli svojim literarnim radovima.

U 13 sati uslijedit će svečanost otvorenja izložbe „Vlakovi u Međimurju“ na Željezničkom kolodvoru u Čakovcu, gdje će se predstaviti slike Državnog arhiva za Međimurje. Program se nastavlja u 13 i 30 sati u Dunjkovcu gdje se svečano otvara Muzej željezničarstva, a za sve je uzvanike osiguran besplatan prijevoz vlakom na redovnoj liniji Čakovec – Macinec, čime će se prigodno obilježiti i 156. obljetnica puštanja u pogon najstarije pruge u Hrvatskoj. Ponedjeljak završavamo proslavom Markova, Dana općine Selnica koji će se uveličati Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u tamošnjoj Staroj školi od 17 sati.