Gradovi i općine 13.04.2018. 13:05. Zadnja izmjena: 13.04.2018. 13:09.

Hrvatska gorska služba spašavanja

U Čakovcu prebacili nepokretnog pacijenta na 5. kat zgrade bez lifta

U četvrtak 12. travnja 2018. godine posredstvom Centra 112, obitelj iz Čakovca zatražila je pomoć oko transporta člana obitelji na daljnju kućnu njegu, do njihovog stana na 5. katu, u zgradi bez lifta, a koji se je nalazio na liječenju u Domu zdravlja u Čakovcu. Radilo se je o muškoj nepokretnoj osobi od cca 170 kilograma sa znatnim zdravstvenim problemima te je akciju predvodila Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Čakovec.

Specifičnost transporta je trebala biti prilagođena općem stanju osobe kao i činjenici da masa i volumen osobe zahtijevaju drugačije pristupe od standardnih metoda i tehnika transporta kao i opreme. Najveći izazov je bio na koji način „upakirati“ osobu da bude sigurna, a i da može biti transportirana po relativno uskom stubištu jer standardna transportna sredstva kao što su mariner, UT 2000, speleo nosila i sl. nisu bila prikladna da bi se osoba mogla adekvatno zbrinuti. Osoba je bila upakirana na specifičan način u vakuum madrac, a za podizanje je korištena tehnika dvostrukog protuutega specifična za speleospašavanje. 

Pri transportu su asistirali djelatnici Doma zdravlja Čakovec, a u pripravnosti je na lokaciji bio i tim Zavoda za hitnu medicinu Čakovec. Prije samog transporta kompletni sistem je bio isproban, a sam transport je protekao bez problema. Osoba je predana obitelji na daljnju kućnu njegu te joj želimo brzi oporavak i ozdravljenje.

U akciji je sudjelovalo 9 spašavatelja iz Stanice Čakovec, uz asistenciju kolega iz Doma zdravlja Čakovec, te tima Zavoda za hitnu medicinu Čakovec.

Izvor: HGSS stanica Čakovec