Gradovi i općine 04.12.2016. 11:46.

Općina Nedelišće

Za jačih oborina Trate "plivaju", općinari tuže izvođača radova

Općina Nedelišće, to jest njena tvrtka Nekretnine Nedelišće d.o.o., pokrenula je parnicu protiv Teama d.d. Mursko Središće u stečaju, izvođača radova koji je izgradio SRP Trate, projektanta Urbia d.o.o. Čakovec, stručnog nadzora Međimurje invest d.o.o. te Triglav osiguranja.

- Primopredaja radova izvršena je 16. listopada 2013. godine. Garantni rok bio je dvije godine. No radovi nisu preuzeti u cijelosti zbog uočenih nedostataka na objektu. I prije preuzimanja objekta pojavili su se problemi s prodorom vode kod jačih oborina. Uočene su pukotine na objektu, a Nekretnine su reklamirale nedostatke. Team ih je djelomično sanirao. No nastavili su se javljati problemi s prodorom vode u objekt. To je uzrokovalo znatna oštećenja vlagom na cijelom objektu. Nedostaci su reklamirani izvođaču. Unatoč obećanju nije ih otklonio. Za vrijeme jačih oborina praktički je bilo onemogućeno normalno korištenje objekta zbog prodora vode - kaže načelnik Darko Dania.

TRAŽILI POPRAVKE

U proljeće 2015. godine Nekretnine su angažirale odvjetničko društvo i sudskog vještaka građevinske struke.

- Nakon vizualnog pregleda objekta od strane vještaka pojavile su se sumnje u kvalitetu ugrađenog betona i hidroizolacije. Potom je angažiran Građevinski laboratorij. Ispitivanja su pokazala da betonski uzorci nisu vodonepropusni. Izvođač nije postupio sukladno odredbama ugovora i pravilima struke - dodaje Dania.

Nekretnine su izvođaču, projektantu i nadzornom organu uputile obavijest o nedostacima i zahtjev za njihovim uklanjanjem u primjerenom roku.

- Unatoč upućenoj obavijesti nedostaci nisu uklonjeni, a Nekretnine su otklonile isplatu preostalog (neisplaćenog) iznosa po ugovoru temeljem nalaza vještaka koji je utvrdio da je postupanjem izvođača Nekretninama nanesena šteta u znatno većem iznosu. Team je podnio prijedlog za ovrhu, izjavili smo prigovor i predmet je na Trgovačkom sudu - kaže Dania.

STEČAJNI POSTUPAK

Nekretnine su se obratile i osiguravatelju koji je izdao garanciju "temeljem sklopljenog osiguranja ugovorne odgovornosti izvođača radova u garantnom roku po polici koja je sklopljena između Triglava i Teama. Tražili su isplatu štete po garanciji, no pregovori nisu uspjeli, to jest strane se nisu usuglasile o svoti i opsegu odgovornosti.

Nad Teamom je u međuvremenu otvoren stečajni postupak. Nekretnine su se prijavile kao stečajni vjerovnik, no stečajni upravitelj nije priznao štetu, kaže Dania.

- Upućeni smo na pokretanje parnice protiv Teama radi utvrđivanja osnovanosti osporene tražbine. Zbog ekonomičnosti postupka i visokih troškova podnesena je tužba protiv izvođača, projektanta, stručnog nadzora i osiguravajućeg društva. Na sudu je da utvrdi čija je i u kojem omjeru odgovornost - zaključuje Dania.

NIJE MALI NOVAC

Ugovorena vrijednost radova preko 11 milijuna kuna!

Gradnja sportsko-rekreacijskog parka u Nedelišću ugovorena je 22. rujna 2011. godine. Potom su sklopljena još četiri aneksa te je konačna cijena iznosila 11,539 milijuna kuna.