Zdravstvo 17.10.2020. 08:43. Zadnja izmjena: 17.10.2020. 08:44.

Obavijest

Cijepljenje protiv uobičajene sezonske gripe

Ove godine HZJZ je osigurao 460 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe (ukupno za RH).

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će preuzeti cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 13 400 doza (22 % više nego prošle godine).

Trenutno je u našoj županiji u distribuciji cjepivo izabranim liječnicima i to sada 6400 doza cjepiva, a za dva - tri tjedna će se distribuirati preostalih 7000 doza.

Ovim dozama cjepiva treba prvo procijepiti korisnike Domova za starije te djelatnika istih Domova, a tek onda osobe iz kategorija za koje je cjepivo besplatno.

Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u ponedjeljak 19.10.2020. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti isključivo kod svog izabranog liječnika.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 u Zavodu za javno zdravstvo se neće biti moguće provoditi cijepljenje (osim zdravstvenih djelatnika) kao i dosadašnjih godina te će se zbog toga veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao četverovalentno cjepivo protiv gripe od proizvođača : Sanofi Pasteur, Francuska, zaštićenog imena Vaxigrip Tetra.

Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove:

A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09

A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)

B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i

B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).

Sukladno Naputku HZJZ-a cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za sljedeće kategorije stanovništva:

• osobe životne dobi 65 godina i starije,

• štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu),

• pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

• odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.),

• djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

• u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,

• radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

• zdravstveni radnici,

• trudnice

Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.