Zdravstvo 03.02.2018. 07:28. Zadnja izmjena: 03.02.2018. 08:15.

Ustavni sud

Ističu li kirurzi Robert Grudić i Goran Kozjak zakonski ispravno svoje titule?

Prije više od četiri mjeseca, 8. rujna u Narodnim novinama objavljena je odluka Ustavnog suda Repulike Hrvatske koja se izravno tiče dvojice čakovečkih kirurga - ravnatelja Bolnice Roberta Grudića i Gorana Kozjaka, voditelja Odjela ortopedije i traumatologije. Naime, obojica ističu dugačke titule "doktor medicine, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, supspecijalist traumatologije". 

Problem je u tome što su im specijalizacije iz ortopedije i traumatologije pridodane na temelju članka 24.  Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz 2015. godine. No, Ustavni sud ukinuo je upravo sporni članak, koji je propisivao da se "doktoru medicine, specijalistu opće kirurgije s užom specijalizacijom iz traumatologije, priznaju stečena prava u specijalističkoj djelatnosti ortopedije i traumatologije, ako je zaposlen na poslovima uže specijalizacije iz traumatologije".

ČEKAJU MINISTARSTVO

Upravo Grudić i Kozjak odgovarali su tom 'opisu', jer su obojica opći kirurzi sa supspecijalizacijom iz traumatologije. Pravilnik je donio ministar zdravlja te nije trebalo dugo da se struka pobuni. Ova odluka tako je završila na Ustavnom sudu koji je ukinuo sporni članak.

List Međimurje stoga je Grudiću i Kozjaku uputio upit znači li to da moraju "skratiti" svoje titule u "dr. med., spec. opće kirurgije, supspec. traumatologije". U njihovo ime odgovorila nam je Lana Križarić, glasnogovornica Bolnice. 
- Ministarstvo zdravstva svojim rješenjem, sukladno Pravilniku, svim doktorima medicine, specijalistima opće kirurgije s užom specijalizacijom iz traumatologije, priznalo je stečena prava u specijalističkoj djelatnosti ortopedije i traumatologije. Navedenim su bili obuhvaćeni svi doktori medicine u RH. Ministarstvo zdravstva dosad nije izdalo rješenja kojima se navedena prava ukidaju - piše Lana Križarić. 

Objašnjenje kako i kad planira provesti odluku Ustavnog suda te hoće li liječnicima "kratiti" titule, proslijedili smo i u nadležno Ministarstvo, odakle odgovora nema. 
Potom smo se obratili Ustavnom sudu... i, evo, što kažu: - Sve pravne i fizičke osobe dužne su provoditi odluke Ustavnog suda, a sva tijela državne vlasti dužna su ih provoditi u okviru svog ustavnog i zakonskog djelokruga. Odluka stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama i od tada se primjenjuje, a za provedbu je nadležna Vlada RH - odgovoreno nam je iz Ustavnog suda.

PRAVNI VAKUM

Budući da je o ovoj temi pisano i u Liječničkim novinama (u broju od listopada 2017.), obratili smo se i mr. sc. Anti Klariću, voditelju Službe stručno-medicinskih, pravnih i međunarodnih poslova Hrvatske liječničke komore. I on kaže da je odluka 8. rujna postala izvršnom i provedivom, čega se mora držati i Ministarstvo zdravstva. 
- No, rješenja još uvijek egzistiraju. Ustavni sud je ukinuo, a ne poništio odredbu Pravilnika. To znači da njegova odluka djeluje ubuduće, od trenutka objave. Vjerujemo da će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti odgovoriti na pitanje kako će Ministarstvo odreagirati u ovoj situaciji, odnosno nastalom pravnom vakumu, kaže Klarić.