Zdravstvo 25.08.2020. 14:19. Zadnja izmjena: 25.08.2020. 14:22.

Razlika u cijenama

O epidemiološkoj situaciji u Međimurskoj županiji i cijenama testova na COVID 19

Međimurska županija do 24. 7.2020. bila je gotovo dva mjeseca bez pozitivnih na COVID 19 virus te županija s najmanjom incidencijom na 100.000 stanovnika, odnosno najuspješnija županija u borbi protiv korona virusa u Republici Hrvatskoj.

Porast broja pozitivnih na COVID 19 virus povezan je kod dvije trećine slučajeva s povratkom s ljetovanja, jedne trećine sa stranim radnicima, odnosno, svi slučajevi su uvezeni i nema lokalne transmisije.

U sljedeća dva tjedna očekuje smanjenje broja novopozitivnih na COVID 19 te izlazak iz samoizolacije pozitivnih na COVID 19 virus.  Riječ o mlađim ljudima, bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom koji se oporavljaju kod kuće. Preporuka je i nadalje za sve koji se vraćaju s ljetovanja da barem desetak dana  po povratku ograniče, odnosno na najmanju moguću mjeru svedu bliže kontakte sa starijim osobama.

Stožer poziva i poslodavce da svoje strane radnike, poglavito iz zemalja s većom incidencijom testiraju prije početka rada, odnosno po povratku/ulasku u Republiku Hrvatsku.

Virus, srećom, nije ušao ni u naš zdravstveni sustav niti domove za starije i nemoćne osobe i u ovom trenutku, bez obzira na broj pozitivnih na COVID 19 virus u Međimurju, zdravstveni sustav, budući da nema ozbiljnije oboljelih, odnosno nitko nije hospitaliziran nije opterećen i u cijelosti redovno funkcionira.

U sljedećim tjednima odluke će na prijedlog županijskih, nacionalni stožer donositi na regionalnoj razini,  sukladno epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji.

Stožer je raspravljao i o režimu na graničnim prijelazima te proceduri testiranja na COVID 19 virus.

Budući se u medijima posljednjih dana pojavljuju razne dezinformacije koje uznemiruju javnost ili se rasprava na društvenim mrežama odvija u potpuno krivom smjeru poglavito kada je riječ o načinu i cijeni testiranja, na zahtjev Stožera, ravnateljica  ZZJZ Međimurske županije  dr. Marina Payerl Pal dala je dodatno pojašnjenje:

Testiranje je bilo i jest za sve osobe upućene od strane liječnika obiteljske medicine ili epidemiologa besplatno, a uz plaćanje, sukladno službenom cjeniku te vrsti pretrage, isključivo u svrhu putovanja ili drugih privatnih razloga."

Na društvenim se mrežama pojavila informacija oko različitih cijena testiranja. Navodi da je drugdje cijena testiranja 200,00 kuna, a negdje 700,00 ili 1.000,00 kuna, nisu točni, odnosno riječ je o nedovoljnoj informiranosti. Primjerice, neki zavodi nemaju molekularnu dijagnostiku, već je riječ o serološkim testiranjima koja se provode i u Čakovcu po cijeni od 200,00 kuna, ali nisu dovoljna u svrhu prelaska granice što je najčešći razlog privatnog testiranja.

Cijenu testiranja NE određuje lokalni Zavod za javno zdravstvo već Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i ona je ista u cijeloj Hrvatskoj. Razlika u iznosima ovisi o vrsti testa, odnosno je li riječ o testu s dvije ili tri sekvence.

Cijena za dvije sekvence je 501,00 a za tri sekvence 698,00 kuna.

Cijena od 1.000,00 kuna je za brzi test koji je gotov u roku od sat vremena.

Također, za razliku od većine drugih, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, na zahtjev, izdaje test na engleskom i njemačkom jeziku bez dodatne naknade.“ – kazala je dr. Payerl Pal.

Oboljela osoba je zaposlenik iz sustava zdravstva?

Što se tiče medijskih tvrdnji da je jedna oboljela osoba zaposlenik iz sustava zdravstva, riječ je o netočnim informacijama. Pojavila se sumnja, no testiranjima je utvrđeno kako je nalaz suspektne osobe negativan.  Preventivno su, tijekom nedjelje i ponedjeljka poduzete organizacijske promjene u zdravstvenom sustavu, no od danas, utorka 25.8.2020. vratilo se na uobičajeni način rada.

Stožer civilne zaštite do sada nije zabranio niti jednu manifestaciju te to neće činiti ubuduće, već će kao i do sada davati preporuke.

Stožer civilne zaštite s nadležnim upravnim odjelom razmotrit će i sve jučer donesene mjere HZJZ i Ministarstva obrazovanja i znanosti  vezane za početak nove nastavne godine te ih prilagoditi uvjetima u međimurskim predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, o čemu će javnost pravovremeno biti obaviještena.

S obzirom na situaciju, povratak s ljetovanja, početak nove nastavne godine, Stožer CZ Međimurske županije i nadalje poziva građane na dosljedno pridržavanje svih propisanih mjera HZJZ.