Zdravstvo 25.05.2016. 11:35. Zadnja izmjena: 25.05.2016. 11:35.

Prevencija raka debelog crijeva - Dan irisa

Obilježavanje Dana plave vrpce u Čakovcu 28. svibnja

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, rak debelog crijeva je na drugom mjestu po broju novooboljelih i umrlih osoba od raka. Godišnje obolijeva oko 3000 osoba, a umire ih oko 1900. Upravo iz tog razloga članovi Županijske lige protiv raka Čakovec (na čelu s predsjednikom Lige, prim. Husseinom Saghirom, dr. med. te predsjednicom kluba ILCO, Boženom Dubroja) - klub ILCO, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te ILCO Savezom Hrvatske odlučili su informirati građane o važnosti brige o zdravlju te prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

S tim će ciljem u subotu, 28. svibnja od 9 do 12 sati na Trgu Republike obilježiti Dan plave vrpce (Dan irisa) te će tom prigodom dijeliti cvjetove irisa i letke s informacijama o raku debelog crijeva te pritom upoznati građane s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva.

Na Trgu Republike će biti postavljen veliki model debelog crijeva. U akciji će sudjelovati i učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari koji se redovito uključuju u humanitarne akcije koje provodi Liga.

U sklopu ove akcije, građani će na štandu moći kupiti i ulaznice za humanitarnu akciju ''Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2016.'', a koja će se održati 10. lipnja u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec. Ulaznice će se prodavati po cijeni od 30 kn, a novac prikupljen akcijom će se koristiti za rehabilitaciju članova klubova koji djeluju unutar Lige.

Izvor: Irena Šestak, dipl. psih.