Zdravstvo 20.04.2018. 12:07. Zadnja izmjena: 20.04.2018. 12:09.

Mobilna mamografija

Provedena preventivna, javno – zdravstvena akcija u romskom naselju Pribislavec

U romskom naselju Pribislavec provedena je javno – zdravstvena akcija u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine. Ova je preventivna akcija unutar romske zajednice, Romkinjama dala priliku obavljanja pregleda u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju, a sve s ciljem smanjivanja nejednakosti i jaza između zdravstvenog statusa Roma i ostalog stanovništva. 

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, ovu akciju provodi u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020.

Uz savjetnicu ministra zdravstva Tihomiru Ivandu, dr.med.dent. u organizaciji ove aktivnosti sudjelovale su načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, Tamara Sokač, dr.med. medicinska sestra Ivana Baksa, te patronažne sestre Vesna Vukšić i Klara Klobučarić.

Na samom događaju prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr.sc. Sonja Tošić Grlač, Vesna Štefančić, dr.med., zamjenik načelnice Općine Pribislavec Krunoslav Kamenić, viša stručna suradnica za nacionalne manjine i socijalnu zaštitu u Međimurskoj županiji Maja Odrčić Mikulić te Natalija Ignac i Matjaš Oršuš, predstavnici romske zajednice.

Ovakvom je akcijom, na kojoj je sudjelovalo 25 korisnica, potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma.