Zdravstvo 05.01.2017. 09:36. Zadnja izmjena: 05.01.2017. 09:38.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Sezona počela prije nego inače: uz gripu, prijete i crijevne viroze!

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u našem je kraju od 19. prosinca 2016. do 1. siječnja ove godine prijavljeno ukupno 28 slučaja obolijevanja od gripe, a kod tri osobe izoliran je virus gripe tip A.

Umrlih nije bilo, no u Zavodu napominju da je stvarni broj oboljelih od gripe zapravo veći, međutim svi oboljeli ne javljaju se liječniku. Prema podacima Nacionalnog centra za influencu, cirkulacija virusa gripe je visokog intenziteta. U Hrvatskoj dominira virus gripe tip A u 98 posto slučajeva ( dominantan subtip H3N2) dok je virus gripe B detektiran u svega 2 posto izolata.

U Hrvatskoj, pa tako i u Međimurskoj županiji cijepljenje protiv gripe započelo je početkom studenog. Iz Zavoda ujedno javljaju da je u Međimurskoj županiji u 2016. godini prijavljen čak 371 slučaj obolijevanja  od crijevnih zaraznih bolesti (godinu ranije 323), no stvarni broj oboljelih također je veći, budući da svi ne dolaze k liječniku.

Napominju i da je s obzirom na lako širenje navedenih virusa moguće grupiranje oboljelih u obiteljima i kolektivima. Najčešći virusni uzročnici koji uzrokuju probavne smetnje (mučninu, povraćanje, proljev) su rota -, noro - i adenovirus.