Zdravstvo 09.10.2020. 15:28. Zadnja izmjena: 09.10.2020. 15:33.

Svjetski dan mentalnog zdravlja

ZZJZ MŽ izradio brošuru Očuvanje mentalnog zdravlja u ozračju pandemije

Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije svake godine obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada. To je datum koji je još 1992. godine uspostavila Svjetska federacija za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organization – WHO), kako bi podigla svijest javnosti o problemima mentalnog zdravlja te potaknula stručnu javnost i ključne ljude iz domene mentalno-zdravstvenog područja na promicanje mentalnog zdravlja i na promoviranje ulaganja u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti.

U vrijeme kada se svijet suočava s neviđenim razmjerima pandemije COVID-a-19 i s njenim posljedicama po mentalno zdravlje, Svjetska federacija za mentalno zdravlje inicijativu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja usmjerava na omogućavanje dostupnosti zaštite mentalnog zdravlja svim ljudima, bez obzira na nacionalnost, socio-ekonomski status i mjesto življenja, te je shodno tome tema ovogodišnje kampanje "Mentalno zdravlje za sve".

Iako je kriza COVID-19 u prvom redu tjelesna zdravstvena kriza, ona također ima utjecaj na mentalno zdravlje milijuna ljudi, te je time sjeme i velike mentalno-zdravstvene krize. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su poremećaji mentalnog zdravlja posljednjih desetljeća vidno u porastu u svim zemljama svijeta, a COVID-19 je povećao ranjivost ljudi usred ionako nepovoljnog krajolika mentalnog zdravlja, i to upravo zbog rizičnih čimbenika s kojima se suočavamo: porast negativnih emocija, ograničavanja nekih prirodnih potreba kao što su socijalno povezivanje, poljuljanost u egzistencijalnu sigurnost radi ugroženosti mnogih radnih mjesta, nemogućnost prakticiranja raznih oblika opuštanja (bavljenje sportom, zabava…). Za vrijeme dok svijet nastoji staviti virus pod kontrolu, razine anksioznosti, straha, izolacije, socijalnog distanciranja i ograničenja, neizvjesnosti i emocionalne nevolje postale su visoke i široko rasprostranjene.

U promicanju psihičke sigurnosti i odgovarajući na potrebe stanovništva koje u ovim vremenima treba puno pomoći, podrške, ohrabrujućih riječi i smjernica za psihičko osnaživanje, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pripremio je brošuru Očuvanje mentalnog zdravlja u ozračju pandemije, čime želi doprinijeti sprječavanju širenja mentalno-zdravstvenih problema i ublažavanju psihičkih posljedica epidemije.

Brošura je dostupna ovdje.

U skladu s osnovnom porukom ovogodišnje teme obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja - "Mentalno zdravlje za sve" - želimo ovim putem brošuru učiniti dostupnu svima. Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja, kao i prevencija poremećaja mentalnog zdravlja, temelj su očuvanja i unapređenja kvalitete života kako svakog pojedinca tako i cjelokupnog društva. Stoga je očuvanje mentalnog zdravlja briga svakog od nas, i svatko može pridonijeti psihičkoj dobrobiti, bilo putem samopomoći bilo putem pomoći bližnjem, i time pridonijeti zdravijem društvu.