Zdravlje i ljepota 30.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.05.2016. 10:19.

Alkohol je tihi ubojica

Narušeno zdravlje zbog alkoholizma

Prijelaz društveno prihvatljive potrošnje alkohola u prekomjernu, odnosno u ovisnost, karakterizira faza stabilne tolerancije na alkohol. Tolerancija prestaje rasti i dosiže određenu točku na kojoj se obično zadržava vrlo dugo. Ovisnik je vrlo često prelazi, često se opija. Najprije se javlja nemogućnost kontrole količine popijenog alkohola, koja polako prelazi u nemogućnost apstinencije, tj. suzdržavanja od alkohola, što je jasan znak tjelesne ovisnosti.

Obično se pojavljuje veći broj tzv. alkoholnih amnezija: opita se osoba nakon otrežnjenja ne sjeća što se događalo s njom i oko nje. Usporedo se događaju brojne promjene u ličnosti, socijalno i zdravstveno propadanje. Poremećaj ličnosti se očituje u poremećenom ponašanju i vrlo često uzrokuje razaranje obitelji i vlastito socijalno propadanje u kojem pojedinac gubi mjesto i ugled u društvu.

Nakon što ovisnost traje određeno vrijeme, alkoholičar se osjeća teško bolesnim: tuži se na želudac, jetru, srce..

Već nakon vrlo malih količina pića zapada u pijanstvo, što znači da je došlo do pada tolerancije na alkohol. U toj završnoj fazi alkoholizma, oštećenja organa su na žalost, brojna i neizlječiva.

Alkoholičar obično dolazi liječniku s oslabljenim organizmom i svojom pričom kojom nastoji maskirati pravu istinu, a time samo upotpunjuje žalosnu sliku karikature od čovjeka iscrtanu "dobrom starom kapljicom"...

Ovisnost o alkoholu 

Faze alkoholizma

Izvor: 2198