Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.07.2016. 13:56.

Porijeklom iz Kanade

Labradorski retriver prošao je razne faze razvoja, a danas je popularan pas za pratnju

Podrijetlo

Potječe s Newfoundlanda (Kanada), a u Veliku Britaniju su ga dovele lađe s poluotoka Labradora. Karijera labradorskog retrivera obuhvaća tri različite faze: počeo je kao ribarski pas na Newfoundlandu, školovan da dovlači mreže kroz opasne, zaleđene vode, a tamošnji ribari koji su dovozili ribu u Englesku, prodavali su i svoje pse.

U novom domu pasmina je uzgojena kao lovačka, a u posljednje vrijeme labradorski retriver postao je jedan od najpoznatijih pasa pratilaca na svijetu i pas koji je najviše cijenjen kao vodič slijepih.

Karakteristike

Kratke je i čvrste građe, visine od 55 - 62 cm, guste i tvrde dlake (bez uvojaka s donjom dlakom otpornom na vodu). Jedinstvena karakteristika labradorskog retrivera je "vidrin rep" (debeo, mora biti prekriven kratkom debelom dlakom). Može biti crne, žute ili boje jetre, ali uvijek jednobojan. Posjeduje izvanredan njuh i odlično surađuje s gospodarom.

Dobro aportira i na suhom i iz vode. Uspjeh ove pasmine kao izvanrednog kućnog ljubimca ima više razloga: dobre je naravi, prijateljski raspoložen, vjeran i potpuno pouzdan s djecom, ali ne toliko miran da ne bi branio kad to mora.

Bez obzira na mirnu narav labradorskog retrivera, ne treba zaboraviti da oni ipak nisu za miran prigradski život, već im je potrebno prilično vježbe da ostanu u dobroj kondiciji.

Trebalo bi im redovito omogućiti da plivaju, jer je ljubav prema vodi neizbježni dio njihove povijesti.

Komondor - pastirski pas

Mali lavlji psić - privržen kućni pas

Njemački prepeličar - energičan i hrabar pas

Izvor: 2081