Kultura i prosvjeta 10.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

20. OBLJETNICA HRVATSKE KULTURNO UMJETNIČKE UDRUGE "SVETI MARTIN"

Udruga je dorasla velikim dvoranama i prerasla i najveće autobuse

Pretijesna je bila velika kongresna dvorana Hotela Spa Golfer u Toplicama Sveti Martin u subotu, 5. prosinca, da bi u auditorij stali svi koji su došli na proslavu 20. obljetnice rada Hrvatske kulturno umjetničke udruge "Sveti Martin". Udruga bez koje je nazmisliv društveni i kulturni život u Općini Sveti Martina na Muri i čiji članovi (kako bivši, tako i sadašnji) su u proteklih dvadeset godina pronijeli lijep glas o svom domicilu širom Hrvatske i u inozemstvu, pripemila je za brojne goste i uzvanike prelijepu priredbu.


Na malu pozornicu u dvorani i podij ispred auditorija sa svojim su točkama izašle baš sve sekcije HKUU "Sveti Martin", u generacijskom rasponu od predškolaca do sjedokosih seniora i seniorki.
U predvorju kongresne dvorane goste i uzvanike dočekali su fotografski retrospektivni prikaz 20 godina rada Udruge i na ulazu Dražen Crnčec, predsjednik HKUU "Sveti Martin" sa starorimskim centurionom i pratiljom, a u dvorani umješna Kristina Vožar koja je provela kroz 90-minutni program oduševljenu publiku. Nakon za takve prilike uobičajenog osvrta predsjednika na proteklih 20 godina rada brojnih entuzijasta u HKUU "Sveti Marin" slijedio je baš reprezentativni cjelovečernji program. 


Nastupili su svi, baš svi: Svetomartinske mažoretkinje u svim kategorijama, ŽVS "Grlice", Stanko Perčić, svetomartinski stand up komičar "Martinski Vajnček", najbrojnija sekcija Udruge koja s više od 80 članova i ne stane sva ni u najveći autobus - mladi folkloraši i tamburaši, pa za njima dječji folklor... Dramska je sekcija dala desetminutni kolaž program, a smijeh koji je gušio publiku brzo su zamijenile suze radosnice kad je za njima zapjevala dječja ženska vokalna skupina, pratiti pjevače dolazio je na binu mladi student klavira Patrik Zamuda, a svojim je glasom zadivio auditorij i Karlo Bogdan. 


Tamburašima, koji su često u sjeni solista – odano je posebno priznanje, jer bez njih folkloraši, dramska sekcija, vokalne skupine, solisti i ne bi mogli raditi. Svetomartinski su dečki s tamburama nezaobilazni dio Udruge koji sudjeluje na brojnim manifestacijama, a s "žabničkim slavujem" Dominikom Padarićem zagrijali su dlanove publici sa spletom međimurskih napjeva, a pri kraju programa podijeljena su priznanja i zahvalnice dugogodišnjim članovimaHKUU-a "Sveti Martin", podupirateljima i donatorima, a to je bila i prilika da članovi Udruge saslušaju čestitke i zaslužene komplimente načelnika općine (i svog člana) Franje Makovca, župana međimurskog Matije Posavca, te predsjednika Hrvatskog sabora kulture i Zajednice HKUU-a Međimurske županije Dejana Buvača.

Izvor: 3163