Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Akademska kiparica Vesna Osojnički iz Grabrovnika

Meni je čast što je moje imanje uvršteno u Vincekov pohod kao jedno od stanica. Ovo je prilika da sudionici vide što radim i kakve ideje razrađujem, u namjeri da kulturni turizam ovog kraja unaprijedimo do poželjne razine. Kaže nam to akademska kiparica Vesna Osojnički iz Grabrovnika koja je nedavno priredila malu izložbu na otvorenom i ugostila brojne sudionike pohoda koji su sa zanimanjem razgledali njezine skulpture izrađene od kamena, drva, metala i keramike.
Nakon deset godina suradničkog angažmana u Graditeljskoj školi u Čakovcu, Vesna Osojnički unatrag dvije godine u istoj školi redovno predaje likovni dizajn.
- Doselila sam u Grabrovnik u kojem sam od obitelji Crnčec kupila prekrasno imanje. Otkrila sam ovdje nešto posebno lijepo, zaokupljaju me ljepota i kapaciteti, mogućnosti su ovdje nemjerljive. Prostor je idealan za rad i u njemu moje ideje naprosto bujaju.
Kako u Gorskom kotaru već dugo vodim oblikovnu likovnu radionicu Plemenitaš, dio radionice prenijela sam i u ove prostore. Poneku skulpturu iz te radionice prenesem u Međimurje i postavljam ih u galeriji na otvorenom. Ona se razvija i proširit će se u Toplicama Sveti Martin. To će biti galerija skulptura manjih veličina, ali u budućnosti imam priliku prebaciti i neke druge sadržaje ovamo, primjerice Kiparsku koloniju koju održavam s diplomandima Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Davora Matavušića. Ovom prostoru tek predstoji oplemenjivanje radovima i galerijama, a plodno tlo tome daje i određenje Županije da se ozbiljno razvija u turističkoj grani, otkriva nam mr. art. Vesna Osojnički koja je za ovaj kraj osmislila i suvenir.
Bavi se izradom skulptura od keramike, što je upravo predmet koji predaje u Graditeljskoj školi. Stvarala je i bila nagrađivana u brojnim gradovima Europe, u SAD-u je predavala kulturu i oblikovanje u hrvatskoj povijesti na Colorado Delgado Community Collegeu u Coloradu.
No, tu njezinim strastima nije kraj. Otkako je njezin dom na bivšem imanju Crnčecovih, upustila se i u proizvodnju vlastitog vina.
- To je pravo žensko vino. Počašćena sam što su ljudi iz ovog kraja prepoznali da moraju doći k ženi vinarici i kušati što proizvodi. Na mojih 500 trsova raste naprosto nešto neodoljivo, zaključuje Vesna Osojnički.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3069