Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Belička noć u Noći muzeja Međimurja

U Noći muzeja vrata je 31. siječnja otvorio i Muzej Međimurja u Starom gradu u Čakovcu, a domaćini ovogodišnje manifestacije bili su mještani, udruge i Općina Belica.
Dobrodošlicu mnoštvu entuzijasta iz Belice i Gardinovca te publici poželjeli su ravnatelj MMČ-a mr. sc. Vladimir Kalšan i Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica, koji nije propustio spomenuti da je sve što Općina Belica predstavlja u Noći muzeja tek mali dio zavičajne baštine. U programu su se predstavili poljoprivredni proizvođači, vrijedne domaćice sa svojim tradicijskim delikatesama, pletilje cekera od luščinja i ukrasa od svile i konca, osnovci s recitacijama na zavičajnoj kajkavštini, a gromku glazbenu kulisu dali su tamburaši, pjevači i solistica KUD-a Belica Ksenija Kramar te Limena glazba Belica s atraktivnim aranžmanima izvornih međimurskih pjesama.
MMČ je, u suradnji s Državnim arhivom iz Štrigove, pripremio posebnu zanimljivost: ravnatelj Arhiva Jurica Cesar lomljenjem pečata otvorio je jedan neotvoreni testament iz 1873. godine kojim je Marija Hutinec iz Gardinovca “još pri dobroj pameti buduća” odredila komu ostavlja “svojega giblivoga imetka, najpredi 400 forinti u gotovini”.
Mnoštvo posjetitelja manifestacije u obilasku muzejskih postava do duboko u noć u Palači Zrinskih dočekivali su volonteri MMČ-a s toplim čajem i kuhanim vinom.
M. Belčić

Izvor: 3067