Kultura i prosvjeta 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

D. DUBRAVA: Dopunjeno izdanje monografije

U Općini Donja Dubrava na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, na kraju prošle godine, predstavljeno je dopunjeno izdanje monografije Općine i Župe Donja Dubrava prof. dr. sc. Dragutina Feletara. Dopunjeno izdanje tiskano je sedam godina nakon prvog, uz niz novih podataka te pedesetak novih ilustracija. U geografskom dijelu dopunjeni su podaci o stanovništvu temeljeni na rezultatima popisa iz 2011. godine. Najveće izmjene doživio je tekst o povijesnom razvoju Donje Dubrave od početka do kraja Drugog svjetskog rata. Dr. sc. Hrvoje Petrić i dr. sc. Dragutin Feletar napisali su novi tekst na osnovu saznanja do kojih su došli istraživanjima u arhivima, muzejima i privatnim zbirkama. To se pogotovo odnosi na razvoj cehova i obrta, fljojsarstva, te popise stanovništva i socijalne odnose u XVII. i XVIII. stoljeću. Znatno je nadopunjen i tekst Vladimira Horvata o povijesti i razvoju dubravske Župe sv. Margarete, a navedeni su i podaci o životu župe od 2006. godine do danas. To isto vrijedi i za dio knjige o povijesti donjodubravskoga školstva i dječjeg vrtića. Velike izmjene i dopune doživjelo je poglavlje o dubravskim skicama i portretima (u prvom izdanju to je poglavlje napisao Zvonimir Bartolić, a sada ga je nadopunio Dragutin Feletar). Ispravljene su neke pogreške iz prvog izdanja, objavljeni životopisi nadopunjeni su novim podacima, a uvršteno je 20-ak novih životopisa, pogotovo mladih Donjodubravčana koji su diplomirali u prošlih sedam godina.
- Sve nas raduje što je toliko novih visokoškolovanih Dubravčana, ali nas ujedno i žalosti jer oni najvjerojatnije neće živjeti u Donjoj Dubravi u kojoj za njih nema posla, rečeno je na promociji. Bitno je nadopunjeno i poglavlje o društvenom i sportskom životu Donje Dubrave. Nadopunjeni su podaci o djelovanju dubravskih udruga i za razdoblje do 2006. Čak 40-ak novih naslova uvršteno je u popis literature, što znači da se u zadnjih sedam godina doista mnogo pisalo o Dubravi.
- Valja naglasiti da su sva donjodubravska kućanstva i udruge dobili pisanu molbu da pošalju primjedbe i dopune za drugo izdanje monografije. Mnogi su to i učinili, na čemu im zahvaljujemo. Sve što su željeli, ušlo je u novo izdanje. Oni naši sumještani i udruge koji su poslali nepotpune podatke ili se uopće nisu javili propustili su priliku pomoći da drugo izdanje bude potpunije i što bolje - ali to znači da drugom izdanju ne mogu prigovarati, rekli su autori.
Drugo izdanje tiskano je u 700 primjeraka. S obzirom da su prvo izdanje besplatno dobila sva domaćinstva, ovo drugo izdanje sada će se prodavati uz pristupačnu cijenu od 100 kuna. To je neophodno za pokriće troškova tiskanja (autori su radili besplatno) i grafičke pripreme.
- Možemo biti ponosni što smo dobili i drugo izdanje monografije mjesta koja pripada najboljim takvim izdanjima u sjevernoj Hrvatskoj, rekao je dr. sc. Feletar.
Mladen Grubić

Izvor: 3065