Kultura i prosvjeta 29.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Dan Ekonomske i trgovačke škole Čkovec

Školska godina koja je na izmaku za Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec bila je sve, samo ne jednostavna.
Promjene rukovodstva Škole ometale su kontinuitet rada, no, bio je to i izazov za sve djelatnike, istaknuto je na Danu Škole, 17. svibnja, kada su u prvi plan stavljeni najbolji učenici te dobivanje rješenja o odobrenju izvođenja eksperimentalnog programa ekonomske gimnazije u idućoj školskoj godini.
Vršiteljica dužnosti ravnateljice ETŠ-a Bosiljka Vinković najavila je i skoru objavu natječaja za izbor ravnatelja.
Za svečanosti su istaknuti odlikaši Ana Petra Kovač, Tena Štefan, Luka Rožman, Luka Hozjan, Ana Prprović, Dasia Oreški, Renata Maurović, Lucija Toma, Andreja Podvezanec, Ana Marija Marciuš, Lea Strnad, Elizabeta Božić te Mateja Toplek koja je proglašena i najmaturanticom ETŠ-a. Osim što je odlična učenica, ona je s učenicama Tanjom Novak i Jelenom Sečan članica tima koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju i za to su primile pohvalnice Škole. Uz navedene učenice, pohvaljeni su i Tina Jessica Branović za 2. mjesto u državi iz njemačkog jezika te Patrik Vodušek za 3. mjesto na istom natjecanju.
U ekološkom kvizu Lijepa naša na državnoj su razini ETŠ-ovci zauzeli 3. mjesto, a tim su činili Tena Štefan, Marian Mišel Pintarić, Dunja Višnjić i Maria Marčec.
Učenicima su uručene knjige, kao i najsportašici škole Kristini Dudek koja je ostvarila izuzetne rezultate u atletici, odbojci i krosu.
Na sportskim natjecanjima učenici ETŠ-a bili su uspješni i u rukometu u kojem su osvojili 3. mjesto u regiji i u badmintonu s drugim mjestom na regionalnom natjecanju.
U nizu aktivnosti Škole je i ono sa sudjelovanja njenih učenika na Intersteno svjetskom on-line natjecanju slijepog pisanja s deset prstiju. Natjecanje se održavalo putem interneta, između dvije tisuće natjecatelja iz dvadeset zemalja svijeta. David Posavec u kategoriji učenika zauzeo je 70. mjesto, a Vinko Kovač 225. u kategoriji juniora.
Aleksandra Ličanin

DOGRADNJA ČAKOVEČKE GIMNAZIJE

Radovi na dogradnji objekta Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i dalje traju, a bit će dovršeni i prostor opremljen za početak školske godine 2014./15. Novi dio objekta ipak neće omogućiti primanje učenika u jednosmjensku nastavu, ali će uvelike olakšati raspored nastave i dopunskih aktivnosti. Ravnateljica Tea Runjak Dragić za list Međimurje kaže kako su ovom solucijom vrlo zadovoljni.
- Nadamo se da ćemo u novom prostoru biti u jesen 2014. godine. Imat ćemo novi model za učenike, ali on ne podrazumijeva jednosmjensku nastavu. S brojem polaznika koji imamo sada, to se ne može realizirati, ali moći će se kad druga faza dogradnje škole, lijevo od postojeće zgrade, bude dovršena. Mi smo i s ovim izuzetno zadovoljni. Planiramo rasporediti tri generacije u jedan turnus, a u drugi još jednu generaciju, uz različite školske aktivnosti. Kombinacija je puno, priklonit ćemo se onoj koju procijenimo kao najbolju - kaže T. Runjak Dragić. Dograđuju se kabineti i učionice, a težnja je školske uprave da u tom dijelu budu kabineti stranih jezika i matematike ,kako se osuvremenjeni kabineti prirodoslovnih predmeta ne bi izmještali. Investicija premašuje 8 milijuna kuna, a radove izvodi Međimurje graditeljstvo.
A. Ličanin

Izvor: 3031