Kultura i prosvjeta 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Dan učiteljskog fakulteta - odsjeka u Čakovcu

Prije 95 godina, u prostorima današnjeg Učiteljskog fakulteta - Odsjeka u Čakovcu započela je nastava na hrvatskom jeziku. Mnogi su poznati književnici, pedagozi, znanstvenici, slikari i glazbenici bili dio tog prostora, o čemu vjerodostojno pišu povjesničari. Uz obljetnicu rada ove ustanove, održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj je prodekanica za studij i studente doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan istaknula:
- U ovoj se našoj fakultetskoj košnici odvija cijeli jedan život koji često nije vidljiv na prvi pogled jer nije dio neke velike priče, estrade i glamura. Rijetko imamo priliku pričati o onome što radimo jer, jednostavno - nemamo vremena. Radimo. Osim nastavnoga rada, naši profesori provode znanstvena istraživanja, sudjelujemo u znanstvenim projektima i umjetničkim produkcijama, kako bismo napredovali u zvanjima. Kad se sve zbroji, protekle smo godine sudjelovali na dvadesetak međunarodnih znanstvenih konferencija. Naši se studenti zbog toga imaju priliku upoznati s recentnim znanstvenim instraživanjima u području odgoja i obrazovanja.
Uz navedeno, dodajmo da je na Odsjeku organiziran znanstveni skup Međimurski filološki dani, surađuju s Visokom učiteljskom školom u Baji (Mađarska), odakle dolaze profesori i studenti, a naši profesori tamo gostuju u okviru projekata. Studentica čakovečkog Odsjeka bila je dobitnica Rektorove nagrade, akademski je zbor zapaženo sudjelovao na Smotri zborova Sveučilišta u Zagrebu, studenti su volontirali u ustanovama Grada, za što je Grad dobio nacionalnu nagradu za Najbolju akciju volontiranja. Tijekom prosinca lani, organizirali su Večer matematike, a nedavno okrugli stol o multikulturalnosti u obrazovanju.
- Odnedavno, pod našim je krovom, pod pokroviteljstvom Grada, smještena još jedna znanstvena ustanova: podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Osim znanstvenoga rada, želimo biti vidljivi u lokalnoj zajednici, sudjelovati, promišljati o svijetu oko sebe, kako bi naši budući učitelji i odgojitelji to isto jednom prenosili mladim generacijama. Sve to zahtijeva poseban angažman naših profesora i od srca im u tome zahvaljujem. Posebno smo ponosni na studentsku Humanitarnu udrugu Učitelji za djecu koja tijekom cijele godine organizira akcije prikupljanja pomoći socijalno ugroženim osobama, dodala je T. Turza-Bogdan u svom govoru. Prodekanica je zaključila da je “prostor Učiteljskog fakulteta cijelo jedno stoljeće rasadnik učiteljstva, ljudi koji su odgajani kako bi odgajali i poučavali najmlađe”.
Svojim dolaskom na svečanu sjednicu čestitke su uputili i zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Čakovca Slobodan Veinović, gvardijan Franjevačkog samostana pater Stanko Belobrajdić, dekan Učiteljskog fakultea prof. dr. Ivan Prskalo i prodekni. Odazvali su se i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, umirovljenici koji su radili u ustanovi.
Aleksandra Ličanin,
foto Dubravko Lesar

Izvor: 3080