Kultura i prosvjeta 17.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Dani lipe u G. Mihaljevcu

Tradicionalna manifestacija Dani lipe u Gornjem Mihaljevcu otvorena je programom na pozornici mjesnog doma kulture. Otvaranju se odazvao predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, a uvodnom se riječju obratio općinski načelnik Goran Lovrec. Vraćajući se na trenutak u povijest, načelnik je podsjetio da je stablo lipe simbol mjesta i danas ima svoj spomenik.

U publici je bio i Ivan Zanjko, vrsni glazbalar i restaurator gudačkih glazbala rodom iz Gornjeg Mihaljevca, ujedno osoba koja je uvelike pomogla održavanje prvih manifestacija Dani lipe, dovodeći u mjesto vrhunske izvođače klasične glazbe. Još jedno sjajno ime bilo je u publici, a tijekom manifestacije i na pozornici - sopranistica Evelin Novak kojoj je radna adresa u berlinskoj Nacionalnoj operi.

Glavna pjevačka uloga za otvaranja manifestacije pripala je Muškoj vokalnoj skupini i Pjevačkom zboru Sveti Juraj na Bregu pod vodstvom Milovana Horvata. Repertoarom su publiku uveli u dobro raspoloženje, što vrijedi i za nastup glumačke skupine Kulturno-umjetničke udruge Lipa. Vidjeli smo ih u humorističnom igrokazu Prodana babica nepoznatog autora, a tekst je za pozornicu adaptirala predsjednica KUU-a Jasenka Novak. Zasvirao je i Lipa bend.

Dragoslavec Selo bilo je domaćin proslave završetka radova na domu kulture i igrališta u mjestu, a u G. Mihaljevcu odigrane su seoske igre. U Dragoslavec Selu odazvao se predsjednik Skupštine MŽ M. Novak koji je prostorije i službeno otvorio ističući kako su sponzori, donatori, Općina G. Mihaljevec i volonteri istinskim interesom za ljepši i bolji ugođaj u mjestu nesebično zasukali rukave.

Prigodan program obogatila je MVS Sv. Juraj na Bregu, zaplesala su djeca iz mjesta, a Barbara Domjanić, u pratnji brata Boštjana, solo pjesmom uljepšala je dan. Svirao je i Lipa bend, dok su o slasnom dijelu programa brinule žene iz Dragoslavec Sela - ispekle su trideset vrsta kolača. Cijelo se selo družilo za otvaranja doma kulture čije je nastajanje započelo 2004. godine.

- Prije deset godina riješili smo pitanje zemljišta, a izgradnja je počela 2007. godine. Pomogla nam je Općina u okviru mogućnosti, brojni su ljudi ovdje volontirali, a obrtnici besplatno izrađivali neke stvari. Svim donatorima i sponzorima zahvalni smo na susretljivosti i vjeri u nas, ističe predsjednik VMO-a Robert Kos. 

Tamošnja Udruga Kupina organizirala je i turnir u vodenom nogometu u kojem je pobijedila ekipa Močvare iz Okruglog Vrha, druge su bile Grabanice, a treći domaćini. Sve je završilo plesom.

A. Ličanin

Izvor: 3089