Kultura i prosvjeta 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Danijela Pičuljan: Otkaz mi je promijenio život nabolje

U foajeu Centra za kulturu u Čakovcu izložene su tri keramičke skulpture umjetnice Danijele Pičuljan. Formom, veličinom i izražajnošću njezini radovi od šamotirane gline privlače pogled, a nastaju u njezinoj radionici u Gornjem Kuršancu u kojem i živi. Zimski dani silom prilika zatvore kreativni kutak gospođe Pičuljan, pa smo za susreta u Centru za kulturu razgovarale o njezinu umjetničkom putu.
- Kao dijete sam uvijek nešto stvarala i iskazivala kreativnost na različite načine. Nisam se ozbiljnije posvetila umjetničkom stvaralaštvu do trenutka dok nisam dobila otkaz u zagrebačkom Končaru u kojem sam radila kao programer. Bila je to prekretnica u mom životu i stvaralaštvu i na tome sam danas zahvalna, kaže rođena Zagrepčanka Danijela Pičuljan koja je sa suprugom Mirkom i sinovima Igorom i Lukom u Gornji Kuršanec doselila 1997. godine.
- Doselili smo u Međimurje zbog muževog posla i ovdje nam je život vrlo ugodan. U Zagrebu nam je sva obitelj i prijatelji, ali ovdje su organizacija života, svih dnevnih aktivnosti i zadovoljenje potreba puno jednostavniji. Sinovi su se u početku teško nosili s dolaskom iz velike sredine u malu, ali sad su se već saživjeli, prepričava naša sugovornica nedavnu obiteljsku povijest.
Pitali smo je o njezinom umjetničkom putu, edukaciji, stvaranju. Rođena je 1967. u Zagrebu, a keramiku je ozbiljno počela izučavati 1997. u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu.
- Već sam u Zagrebu pohodila radionice oblikovanja keramike, međutim, znanja koja sam stekla kod gospođe Šoić Štebih neusporedivo su veća. No, i dalje se usavršavam u specijalističkim radionicama domaćih i inozemnih stručnjaka keramike. Sretna sam što sam 2002. godine kao slobodna umjetnica stekla članstvo u Udruzi likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), zahvaljujući kojoj mi ide radni staž, kaže Danijela Pičuljan.
OSNIVAČICA
Naša je sugovornica jedna od osnivačica i aktualna dopredsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon. Slijedom toga, sudjeluje u organizaciji Međunarodnog festivala postmoderne keramike - Ceramica Multiplex u Varaždinu, na kojoj izlažu umjetnici iz cijelog svijeta.
- Festival organiziramo u Varaždinu i među umjetnicima je on vrlo poznat. Poželjno je biti izabran među autore koji će na Ceramici Multiplex izlagati. Naime, kako smo ograničeni prostorom, primamo tek određeni broj pomno biranih radova umjetnika, doslovno iz cijelog svijeta. Mislim da nema značajnije izložbe keramike u zemlji od Ceramice Multiplex, tim više što nije godišnja, već se održava svake tri godine, ističe D. Pičuljan koja je dobitnica više počasnih priznanja za svoj rad i djelovanje u svijetu umjetnosti. Postavili smo našoj sugovornici i pitanje o njoj poželjnom prostoru za izlaganje keramičkih skulptura i objekata.
- Izlagala sam na brojnim skupinim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Moji su radovi i u muzejskoj zbirci Gradskog muzeja Erfurt i Weimar u Njemačkoj, ali kad me pitate gdje bih voljela izložiti svoje radove u Hrvatskoj, onda je to svakako izložbeni prostor Muzeja za umjetnost i obrt. Ne robujem tome, to je moj san koji se usudim snivati, zaključuje Danijela Pičuljan.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3073