Kultura i prosvjeta 08.05.2016. 11:58.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec

Dodijeljene nagrade za stvaralaštvo na kajkavskom jeziku

Sedmu godinu zaredom Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu najuspješnijim mladim piscima i pjesnicima dodijelio je nagrade za stvaralaštvo na kajkavskom jeziku. Dodijeljene su tri nagrade za osnovne škole te tri za srednje škole. Ove je godine natječaj naišao na do sada najveći odaziv pa su radovi pristigli iz četrnaest osnovnih i četiri srednje škole.

"Bilo je proze, poezije ali i diskurzivnih oblika. Najviše je radova pristiglo iz osnovnih škola jer se tamo kajkavština još uvijek više njeguje nego u srednjim školama", istaknuo je predsjednik Ogranka Ivan Pranjić.

Kod osnovnoškolaca, prva je nagrada otišla u ruke Ree Tomšić iz OŠ Mursko Središće. Drugu nagradu primila je učenica prvog razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec, Magdalena Trupković. Treća nagrada otišla je u ruke Jane Držanić iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. U konkurenciji srenjih škola prvu je nagradu osvojila Sara Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. Druga nagrada pripala je Benjaminu Mihociju iz Srednje škole Prelog, a treća Jakovu Skoku iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Kako su svi radovi, prema ocjeni komisije u sastavu Andrijana Kos - Lajtman, Vera Zemunić i Katarina Bajuk, bili izrazito kvalitetni, zbog visoke estetske razine tekstova dodijeljene su i četiri pohvale. U osnovnim školama pohvaljene su Elena Rajnović iz II. OŠ Čakovec, Dora Siladi iz OŠ Jože Horvata Kotoriba te Dalija Vugrinec iz OŠ Mursko Središće. Pohvala je stigla i za Tamaru Mitić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Ponosni mentori