Kultura i prosvjeta 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

DOMAŠINEC: Starim plastičnim bocama do kompjutora

U Osnovnoj školi Domašinec trude se svoje snage i inicijativu iskoristiti i za projekte izvan granica redovnog nastavnog programa. Jedan takav projekt je BOK - Boce za kompjutore, kojim učenici Škole prikupljaju otpadnu PET ambalažu, a sredstva od dobivene naknade za prikupljenu sekundarnu sirovinu Škola koristi za nabavku informatičke opreme.
Od početka akcije, u listopadu 2012. godine, prikupljeno je nekoliko desetaka tisuća boca, čime je Škola “zaradila” oko 8 tisuća kuna. Akciju su poduprli svi učitelji Škole, a dio sredstava za fond nabavke, oko 6 tisuća, ostvaren je i prodajnim izložbama kolača uz Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i slične prigode. Dio sredstava prikupljen je i donacijama roditelja i učenika po principu “zrno do zrna pogača“ - učenici sitnim donacijama zajednički pridonose ostvarenju cilja.
Cilj akcije bio je prikupiti sredstva za 10 računala, a dijelom je već ostvaren - nabavljeno ih je šest. Akciju je poduprla tvrtka Centro.hr koja se bavi prodajom informatičke opreme te je donirala miševe i tipkovnice, dok je Škola već imala zadovoljavajući broj monitora. Akciju je vodio učitelj informatike Dario Šincek, a posvetio joj se tako što je i sam pekao kolače i prodavao, čime se također moglo priskrbiti koju kunu, kažu u Školi.
- Željeli smo da djeca prihvate odgovornost i naviknu da samostalnom akcijom pridonose boljitku Škole, tako da ona do novca za ono što joj u pedagoškom procesu treba dođe sama, ne oslanjajući se na molbe donatorima. S tim smo htjeli objediniti i postizanje ekološkog cilja, tako da ono što bi možda završilo u smeću dobije namjenu kao sekundarna sirovina koja nam koristi. Akcija se odvija trajno, djeca stalno donose PET ambalažu. Proveli smo i dvije veće radne akcije u kojima smo mjesto čistili od smeća, a PET otpad iskoristili za svoje potrebe, kaže nam Dario Šincek.
Glavni teret akcije podnijeli su učenici 7.a i 6.a i b. razreda te prošlogodišnji 8. razredi, a u nju su uključeni i roditelji te lokalna zajednica, pa samim time Škola u njoj zauzima aktivnu ulogu. Tu treba istaknuti još jednu tvrtku - Domex d.o.o. iz Domašinca, trgovačko poduzeće koje posreduje u preuzimanju PET ambalaže. Akcija se nastavlja, ostvarena sredstva iskoristit će se za daljnju nabavku informatičke opreme jer su potrebe Škole veće od zacrtanih 10 računala u ovoj etapi projekta. Slijedi kartiranje područja onečišćenja izvan samih naselja, aplikacijom za mobitele, uz pomoć informatičke opreme. I ovaj projekt i sama akcija čišćenja ambiciozni su zadaci, tražit će opsežnije pripreme i zacijelo neće uskoro na red s obzirom na sveobuhvatnost potrebnih priprema, ali to je cilj koji u Školi imaju pred očima.(k)

Izvor: 3075