Kultura i prosvjeta 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

ETŠ u comenius projektu

U okviru Comenius projekta radnog naziva Active (Active Communication Training in Vocational Education), učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Vida Premuš i Elena Sirc te njihove profesorice engleskoga jezika Tanja Skoliber i Dunja Siročić sudjelovale su na prvom radnom sastanku četiriju zemalja uključenih u projekt: Rumunjske, Bugarske, Hrvatske i Francuske.
Domaćin sastanka bila je Francuska, točnije - prekomorski teritorij Réunion, otok u Indijskom oceanu na jugu Afrike, udaljen 700 kilometara od Madagaskara. Vida i Elena predstavile su Školu, Županiju i državu, oduševile domaćine fotografijama Hrvatske i pobudile zanimanje za turističku ponudu naše zemlje.
Putem radionica učilo su na temu neverbalne komunikacije kod upoznavanja ljudi različite kulturološke pripadnosti, u dramskim radionicama “probijao se led” u međusobnom zbližavanju, a na satovima engleskog jezika upoznavao se francuski sustav školovanja. - Domaćini su se potrudili upoznati nas s otokom i poveli su nas u istraživanje planinskog dijela unutrašnjosti otoka, na aktivni vulkan Piton de la Fournaise, na 2.632 metra, i na ronjenje u laguni s prekrasnim koraljima i tropskim ribama.
Naše Vida i Elena proživjele su osobito pozitivno iskustvo, bivajući smještene u obiteljima čija ih se neposrednost, jednostavnost i susretljivost izuzetno dojmila. S tim su se dojmovima vratile kući, ali dodatno obogaćene za spoznaju o načinu života i školovanja na otoku Réunion, ističe Tanja Skoliber.
Ekonomska i trgovačka škola bit će domaćin drugog radnog sastanka u travnju, kada će ugostiti učenike i profesore iz Poljske, Rumunjske i Italije. (AL)

Izvor: 3059