Kultura i prosvjeta 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

EU: Partnerstvom do novih iskustava

Ove školske godine Ekonomska i trgovačka škola Čakovec počinje s radom na projektu Comenius multilateralna školska partnerstva, nakon što je na natječaju ostvarila pravo na dodjelu financijske potpore. Projekt financira Europska unija u okviru Programa za cjeloživotno učenje koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU. U potprogramu obuhvaćen je predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Naziv projekta je Poučavanje aktivnoj komunikaciji u strukovnom obrazovanju (engl. Active Communication Training in Vocational Education), a vodit će ga profesorice engleskog jezika Tanja Skoliber i Dunja Siročić. U rad će biti uključeno dvadesetak učenika Škole koji će surađivati s učenicima i profesorima iz šest zemalja EU-a: Poljske, Turske, Bugarske, Rumunjske, Francuske (prekooceanski teritorij Reunion) i Italije. U pripremnom posjetu Poljskoj profesorica Skoliber, zajedno s kolegama, osmislila je prijavu za Comenius školsko partnerstvo.
- Sudjelovanje u projektu pomoći će učenicima da razviju prezentacijske vještine, ukazat će na važnost neverbalne komunikacije u procesu zapošljavanja i omogućiti upoznavanje s oblicima neverbalne komunikacije u drugim europskim zemljama. Sve aktivnosti odvijaju se na engleskom jeziku, pa učenici također usavršavaju znanja i kompetencije iz stranog jezika. Učenici će se upoznati i s kultuloroškim osobitostima drugih zemalja za radnog posjeta nekoj od zemalja partnera, a u travnju iduće godine ETŠ će biti domaćin učenicima iz Poljske, Italije i Rumunjske. Ovo će partnerstvo zasigurno pridonijeti europskoj dimenziji Škole, razviti svijest o raznolikosti europskih kultura i potaknuti osobni razvoj sudionika - ističe profesorica Tanja Skoliber. Za njezinu kolegicu Dunju Siročić ova je školska godina započela u Velikoj Britaniji, u Portsmouthu u kojem se stručno usavršavala na području metodike nastave engleskog jezika.
- S nastavnicima engleskoga jezika iz dvanaest zemalja EU-a proučavala sam razne pristupe upotrebi modernih tehnologija u nastavi, od interneta kao izvora do računalne izrade nastavnih materijala.
Uz znanja sa seminara, najvredniji dio aktivnosti zasigurno je bilo upoznavanje britanske kulture i civilizacije, uspostavljanje kontakata s nastavnicima iz drugih zemalja te upoznavanje s njihovim sustavom obrazovanja i načinom rada - za list Međimurje ističe Dunja Siročić.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3050