Kultura i prosvjeta 11.05.2017. 23:00. Zadnja izmjena: 12.05.2017. 17:35.

Dekanovec

"Florijanovi klinci" čuvari Andrašecova naslijeđa

Već treću godinu školskim projektom "Florijan i ja" učenici Područne škole Dekanovec istražuju i promiču naslijeđe svojega velikana Florijana Andrašeca, pa su povodom 129. obljetnice kantorova rođendana u petak 27. travnja pripremili prigodan program pod nazivom "Florijan i ja".

U sjećanju na čovjeka koji je svojim radom i doprinosom zadužio Dekanovec i okolicu pridružili su im se i Osnovna škola Domašinec, Općina Dekanovec, Limena glazba Dekanovec i mjesne udruge, a naglasak je ove godine stavljen na crkvene napjeve koji se i danas mogu čuti u dekanovskoj crkvi. Zbor PŠ Dekanovec izveo je tako, pod vodstvom učitelja Roka Mikeca, dvije kantorove crkvene pjesme.

No, nadahnuće je višestruko talentirani dekanovski jezeromešter pronalazio i u rodnome kraju i ljepoti prirode. Nastupili su i solistica Monika Novak, Leonarda Krsnik, zbor OŠ Domašinec pod vodstvom učiteljice Tihane Novak, učenica 1. razreda Maria Hlišć, Limena glazba Dekanovec, te vjerni štovatelj Andrašecova djela Stjepan Krnjak. Program su vodili Magdalena Novak i Karlo Ovčar, uz pomoć Klare Sokač i Sebastiana Saboleka, a iza organizacije stoji učiteljica Tatjana Pintarić. "Florijanovi klinci" i ove su se godine upoznali s djelićem kantorova života te ga prenijeli svojim sumještanima.