Kultura i prosvjeta 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Godišnjica rada Međimurskog veleučilišta

Punih je šest godina prošlo otkako je Međimursko veleučilište u Čakovcu dobilo dopusnicu za rad, što je bio povod za okupljanje na svečanoj sjednici u sjedištu ustanove. Dekanica Nevenka Breslauer i suradnici ugostili su brojne kolege i predstavnike političkog i gospodarskog života, a lijepih poruka bilo je napretek.
Saborska zastupnica Sunčana Glavak nakratko se vratila u dane dobivanja dopusnice.
- Svi smo bili ponosni i radosni što Međimursko veleučilište dobiva priliku. Dobri učenici brzo napreduju, ponekad preskaču razrede, a tako je i s MEV-om koji u svojih šest godina uspijeva ubrzano razvijati svoju infrastrukturu i akademske programe. To je dobro jer ovdje se stječe znanje, a znanje je bitno, sa znanjem sve počinje, poručila je S. Glavak.
I župan Matija Posavec svojim je obraćanjem dao podršku koju u radu može pružiti Međimurska županija kao osnivač ustanove. Smatra da je Veleučilište u Čakovcu motor razvoja znanja, a posljedično i gospodarstva te valja jačati spone između obrazovanja i rada. Dekanica Sveučilišta Sjever Vesna Bedeković uz čestitke je potvrdila i dobru suradnju s MEV-om, razmjenu kadra i dobrih ideja, a na tom će putu ostati i dalje.
MEV ovog trenutka ima 864 studenta i 30 zaposlenika, među kojima je 20 nastavnika i deset ljudi u administraciji. Uz projekte koje Veleučilište razvija ili za njih očekuje potvrde i gradnju financijske konstrukcije, kadrovski potencijali još uvijek su na kušnji iz jednostavnog razloga - što ih je premalo.
- Trenutno na doktorskim studijima imamo četiri mlada nastavnika, što nas ohrabruje jer mladima moramo dati dobre kadrove koji će ih poučavati. Upravo nastavnog kadra nam nedostaje, pa se snalazimo s 43 vanjska suradnika. Naši studenti dobro rade, dobitnici su nagrada na natjecanjima i kongresima, volontiraju, osmišljavaju projekte, od kojih je onaj Bala na dvoru Zrinskih uz Dan Županije lani nagrađen kao inovacija. Dobili smo dopusnicu za diplomski studij menadžmenta u turizmu i sportu, već smo upisali 42 studenta na četvrtu godinu. Započinjemo adaptaciju dodatnih prostora, kandidirali smo projekt uređenja zgrade za studente, profesore, kuhinju, rekla je, među ostalim, dekanica N. Breslauer.
MEV radi na programima menadžmenta u turizmu i sportu, računarstva i održivog razvoja, a upravo je ovo posljednje najznačajniji smjer obrazovanja ovog trenutka na kojem bi trebalo inzistirati i razvijati ga u diplomski studij te povezati s gospodarstvom.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3079