Kultura i prosvjeta 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

HKK - most među kajkavcima

U petak, 22. studenoga, u nazočnosti brojnih autora koji su dali svoj prilog, u restoranu Pilka u Čakovcu predstavljen je Hrvatski kajkavski kolendar za 2014. godinu.
Kao svoj godišnjak, izdaje ga Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, a uredništvom u kojem su radili Josip Bajuk, Tomo Blažeka, Jurica Cesar, Ivan Petriš, Đuro Ružić i Vera Zemunić rukovodio je dr. sc. Stjepan Hranjec, glavni urednik i predsjednik OMH-a Čakovec. Lekturu i korekturu obavila je Katarina Bajuk, dizajn potpisuje Dizajn studio Praxis vision iz Čakovca, tisak (2.000 primjeraka) je bio povjeren tiskari Zrinski Čakovec. U prigodnom pozdravu uzvanicima, gostima i autorima radova ukoričenih u Hrvatski kajkavski kolendar 2014. na skoro 500 stranica urednik dr. sc. S. Hranjec naveo je – interpretirajući predgovor koji je napisao u Kolendaru na kajkavštini – da je Kolendar dvadeset drugu godinu za redom pred čitateljima, makar:
- U Maticu hrvatsku već niz godina dohajaju penezi na žličku (kak betežniku, tekar tuljko kaj nabo odišev dragom Božeku na račun), pa se neka izdanja gase (kao što je časopis Hrvatski sjever, a pri izdavanju brojnih knjiga autori najčešće sami brinu za pokriće neizbježnih troškova.
Navodeći da je za 2014. godište glavna tema Kolendara 225. obljetnica osnivanja novih župa po Međimurju, predao je riječ profesoru Vladimiru Kapunu koji je opširnije eleborirao temu, a filmska družina OŠ Ivanovec prikazala je potom svoj multimedijski uradak Kranjčecovi.
Kako je već u više prilika isticano, Hrvatski kajkavski kolendar – premda s domicilom u Međimurju – zahvaća duboko u kajkavski teritorij Hrvatske, povezuje autore, teme i događaje na širem području hrvatskog sjeverozapada i po tome je najčvršći od svih mostova izgrađenih preko naših rijeka.
Na tome je autorima, uredništvu i Ogranku Matice hrvatske čestitao i međimurski župan Matija Posavec koji je sa svojim zamjenikom Zoranom Vidovićem došao zahvaliti svima koji i u vremenima gospodarske krize svim silama nastoje održati vrijednosti našeg kulturno-povijesnog naslijeđa i pri tome daju svoje nove priloge riznici zavičajne i nacionalne kulture.
Novo izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara dostupno je u sjedištu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Park Rudolfa Kropeka 1.
M. Belčić

Izvor: 3057