Kultura i prosvjeta 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Hrvatski jezik u mađarskom Pomurju

Hrvatska Osnovna škola Nikola Zrinski u Murskim Križevcima za učenike šestih razreda na kraju nastavne godine organizira završne ispite iz hrvatskog jezika. Za polaganje ispita prijavilo se 12 učenika za koje su zadatke pripremile učiteljice hrvatskog jezika dr. Erika Rac i Ljubica Silađi. Uz spomenute učiteljice, u ispitno povjerenstvo ulazi neutralni učitelj iz neke druge škole. Ovaj je put to bila Snježana Matoš, prof., ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba.

- Zadovoljna sam poznavanjem hrvatskog jezika djece s obzirom da im je to strani jezik. Mislim da je najvažnije da djeca mogu prenijeti svoje znanje u svakodnevni govor. Usmeno ispitivanje veoma je važno za uspostavu komunikacijskih sposobnosti i iz toga se vidi koliko je jezik usvojen, rekla je profesorica Matoš.

Inače, hrvatski jezik u toj je školi izborni predmet, a Mjesna hrvatska samouprava nagrađuje najbolje učenike iz poznavanja hrvatskog jezika tako što materijalno pomaže njihovo sudjelovanje u državnom jezičnom taboru Hrvatske državne samouprave koji se u ovo vrijeme održava u odmaralištu spomenute institucije, u odmaralištu Vlašići, na Jadranu. (mg)

Izvor: 3094