Kultura i prosvjeta 03.10.2016. 07:59. Zadnja izmjena: 03.10.2016. 08:02.

Muzej Međimurja Čakovec

Hrvatskoj javnosti prvi puta izložene kaciga i sablja Nikole Zrinskog Sigetskog

U prisutnosti mnogih visokih uzvanika i zainteresiranih građana u petak, 16. rujan u atriju Staroga grada Čakovec svečano je otvorena izložba Muzeja Međimurja Čakovec u sklopu koje će hrvatska javnost, po prvi puta, imati prilike vidjeti kacigu i sablju Nikole Zrinskog Sigetskog. Samom otvorenju prethodio je prijavak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske županu Međimurske županije Matiji Posavcu, dio koje su, pored pripadnika Zrinske garde Čakovec, bili: Zrinyi vitezovi Szigetvara, Zrinyi kadeti Murakeresztur, Križevačka djevojačka straža, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garde, Klišli uskoci Klis i Varaždinski husari.  

Izložbu koja je već pri otvorenju izazvala velik interes javnosti s nekoliko uvodnih riječi otvorili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i tajnik kabineta Predsjednice za unutarnju politiku dr.sc. Vladimir Lončarević, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, a prisutnima se obratio i ravnatelj Muzeja Međimurje Čakovec Vladimir Kalšan.

- Ova dva muzejska eksponata iz 16. stoljeća izuzetno su značajna za našu povijest, kulturu i čitavu civilizaciju. Uspjeli su se sačuvati tako što ih je Nikola IV. Zrinski nakon boravka u Čakovcu, prije 454 godine, poklonio nadvojvodi Ferdinandu II. Tirolskom, habsburškom princu koji je bio kolekcionar predmeta, kazao je ravnatelj Kalšan. Dodao je da su kaciga i sablja bile sastavni dio vojničke odore Nikole IV. Zrinskog do 1562. godine kada su poklonjene. Dva očuvana osobna predmeta danas su u sklopu zbirke ratnih i lovačkih artefakata pohranjena u čuvaonici Kunsthistoriches Museuma u Beču, a na inicijativu Zrinske garde do 30. rujna bili su dostupni za razgledavanje u čakovečkom muzeju.

Predmeti su autentični

Ana Šestak, kustosica Muzeja Međimurje Čakovec te ujedno i autorica izložbe o Sigetskoj bitci koja prati predstavljanje kacige i sablje Nikole Zrinskog Sigetskog, potvrdila je autentičnost artefakata.

-Na kapici drške sablje ugraviran je grb obitelji Zrinski koji je Nikoli pripao po dobivanju čakovečkog vlastelinstva. To su orlova krila i kula. Pored grba ugravirana su i slova NCPPZ, što je kratica koja u prijevodu znači Nikola, knez vječni Zrinski. Kaciga zvana šišak, nema oznake, ali se već 1577. godine spominje u katalogu zbirke kao osobni predmet Nikole Zrinskog Sigetskog, zajedno sa sabljom, pojasnila je kustosica.