Kultura i prosvjeta 01.09.2017. 13:53. Zadnja izmjena: 01.09.2017. 13:54.

Međimurska županija

Imamo jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi

U Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, održalo je danas svečanost potpisivanja i uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama. Sredstvima koja su osigurana iz Europskog socijalnog fonda uključeno je 50 odabranih projekata među kojim je i onaj za učenike koji pohađaju škole u Međimurju, ukupne vrijednosti od 362.397.460,54 kuna.

Međimurska županija, kako je pritom i rečeno, pripremila je jedan od boljih projekata što je popraćeno i velikim omjerom sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda, a što će uz dio Županijskih sredstava biti dovoljno za potrebe 56 školaraca. Ujedno se ovim projektom daje podrška i nezaposlenim osobama, te će se zaposliti ukupno 53 pomoćnika. Od ukupno prihvatljivih troškova u iznosu od 10.691.224,80 kuna, udio koji  će sufinancirati Međimurska županija iz svog proračuna je 6,47% u četverogodišnjem razdoblju što je veliki uspjeh za jednu jedinicu regionalne samouprave. „Županija je dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega nešto više od 600 tisuća kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava, dakle od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju, to su izvori iz Europskih fondova“, rekao je župan Međimurske županije Matije Posavec.

„Uvijek godi kada drugi slijede vaš primjer kao po primjeru osiguranih udžbenika, dobrih projekata kao što je besplatni prijevoz ili asistenti u nastavi, a nadam se da će i drugi shvatiti potrebu da se s asistentima krene u najranijoj dobi, već od vrtića, što smo mi djeci omogućili već drugu godinu“, dodao je Posavec.

Spomenimo kako su potpisivanju bili prisutni i gradonačelnik Grad Čakovca Stjepan Kovač, uz Davida Vugrinca pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove, ispred institucije koja je i svojim učenicima osigurala pomoćnike u nastavi. Tako će se za 50 učenika osigurati nešto više od 8,1 milijun kuna, od čega 6,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Samim time, u Međimurju će se provesti projekti vrijedni oko 19 milijuna kuna, uz 16 milijuna kuna europskog novca, sve u cilju da se pomogne učenicima kojima je osobni asistent potreban.