Kultura i prosvjeta 19.08.2018. 09:38. Zadnja izmjena: 19.08.2018. 09:38.

Čakovec

Izložba djela Jadranke Ivaniš - Yaye u Centru za kulturu do 27. kolovoza

U izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu do 27. kolovoza može se razgledati izložba djela Jadranke Ivaniš - Yaye nazvana Jedrilje.

- Njezini radovi zrcale ideju da umjetnosti treba danas pristupati nekonvencionalno, intuitivno i daleko od već potrošene matrice postkonceptuale, vraćajući se na korijene Novih divljih, drugog vala ekspresionizma, ali i postimpresionizma te lirske apstrakcije, s izraženom kontemplativnom komponentom. Jadranka Ivaniš Yaya u kontinuitetu razvija ekspresionističku ideju suvremenog urbanog šamana, koja se odlično uklapa u recentne tendencije u austrijskoj i njemačkoj umjetnosti, a ne samo na njihovu tradiciju Novih Divljih (Die Neue Wilde) i Beuysa. Klasičnu štafelajnu sliku proširuje prema kolažu, asemblažu, odnosno slikoreljefu i slikokolažu.

U novom ciklusu slika i slikokolaža stvara niz fascinantnih planova i prizora, s bezbrojnim detaljima piktogramske naravi, koji svi zajedno pikturalno funkcioniraju kao snažna vizualna cjelina. Iskazujući delikatan osjećaj za kompoziciju prizora, Yaya prezentira dinamički i značenjski moćne slike, ispunjene fragmentima podsvijesti, snova, ali i uvijek prisutnih arhetipova. Stoga se i naziv izložbe vezuje metaforički uz sva jedra na brodu, „Jedrilje“, kao nešto što označava istinski poligon slobode istraživanja, i što umjetnika u radu može odnijeti u sfere podsvijesti bez zadrške. Plovidba je često metafora odlaska u nepoznato, daje nam dašak avanture i osjećaja da smo živi – jednako kao zahtjevan rad u ateljeu. Stoga su i slike Jadrankina metaforička jedra: one su podvrgnute različitim atmosferskim procesima, trgaju se, ponovno ih „krpamo“ i sastavljamo, često kao i sebe u stvarnom životu. Sama umjetnica će reći da je svaka slika rezultat promjene koju je ona u njoj napravila, „slika je zapravo nju naslikala, i tada ostaje odbačena poput odbačenog jedra“. (Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti)