Kultura i prosvjeta 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Izložba i književni noviteti Z. Kraljića

Da među Međimurcima ima i onih koji se suvereno nose s običajima, kulturom, jezikom i stvaralaštvom i u svijetu u kojem su potražili koricu kruha, manje je poznato. Među njima je Međimurac Zlatko Kraljić koji živi u Velenju, u Sloveniji. Živeći više od dvadeset pet godina u tujini, Zlatko je našao sebe kao kreativna osoba - kako na likovnom, tako i na književnom planu. U pripremi za tisak mu je treća knjiga - stihovi, dok na četvrtoj - romanu, uvelike radi. Dosad su mu tiskane dvije knjige: Compernije na kajkavskom, svetomrtinskom idiomu te Za konec pritisni ‘konec’ kao višejezično izdanje s poetskim i proznim tekstovima te dramskim fragmentima. Poetika mu se odlikuje proniknućem u raskorijenjenost suvremenog subjekta te egzistancijalnu zabrinutost pro futuro u eri potrošačkoga govora današnjice. Sebe vidi na barikadama otpora naoružanog perom in čopičem. Ironijom, osporavanjem, odnosno dovođenjem suvremene medijske i potrošačke komunikacije na razinu isključivo pragmatibilnosti, odnosno karikirajući je na taj način, Kraljić želi ukazati na prebrzo izgubljene, nestale vrijednosti života. U tom smislu, opterećen je egzistencijalnim brigama, pa na stanovit način i zabrinut za budućnost pod okriljem Velikoga brata.
Na likovnom planu predstavio se izložbom pod naslovom Krokarji (gavrani) i murske mrtvice, u Mestnoj galeriji Šoštanj. Riječ kritike podijelila mu je nemale komplimente - okarakteriziravši njegov potez energičnim, samosvojnim i otprve čitljivim kao boschovski likovni rukopis.
Otvorenje izložbe obogaćeno je i Kraljićevim stihovima u interpretaciji gostiju iz njegovog Svetog Martina - Anđelke Klemenčić i Senke Karlovčec, a u glazbenom dijelu izvedbama slovenskih umjetnika ozbiljne glazbe.
Kraljić je sudjelovao i na dvije pjesničke večeri kao svjež i autentičan pjesnički glas na slovenskoj književnoj sceni, u Mariboru i ponovo u Šoštanju, dok je u Velenju održana promocija „manjšinske“ antologije na nekoliko jezika, a u njoj je i on, svojim pjesmama zastupljen na doličan način. Antologija je tiskana u izdanju nacionalne književne udruge - Slovenskog društva pisateljev. Upravo su njegova živa aktivnost i autentična pjesnička riječ bile razlog za poziv na gostovanje i u Sarajevo tijekom proljeća.
I. Kutnjak

Izvor: 3072