Kultura i prosvjeta 28.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Izložba o zimi

U Državnom arhivu za Međimurje otvorena je izložba Zima - od straha k veselju, autora dr. sc. Boruta Batagelja, ravnatelja Povijesnog arhiva Celje. U publici su uglavnom bili ljubitelji skijanja, poštovatelji zimskih sportova. Kako je za otvaranja rekao ravnatelj Državnog arhiva Jurica Cesar, tema izložbe - zima, svima je bliska kao pojam godišnjeg doba, no, želja domaćina bila je približiti uvjete življenja u stoljetnom razdoblju - od polovice XIX. do polovice XX. vijeka.
- Nekada su u novinama završavale vijesti o tome da se netko smrznuo od hladnoće, ali ne u svrsi crne kronike čije sadržaje ubrzo zaboravljamo kao danas, već kao pouka da se ljudi klone zime, osobito u kombinaciji s alkoholom. Izložbom obuhvaćamo sve dijelove života - od nabave ogrjeva, čišćenja ulica, što je za ljude bio društveni događaj, oboljenja, sportova poput skijanja, sanjkanja, klizanja, skijaških skokova, ističe autor dr. sc. Batagelj čiji će postav u DAM-u Štrigova biti otvoren do 11. travnja.
Izložba na temu zime u svim njezinim kontroverznim oblicima, pa i činjenici da ona čovjeka usrećuje, osnažuje i liječi, vrlo je dopadljiva, za mnoge poučna.
Ostaje u postavu do petka, 11. travnja, a njezin su kuriozitet multimedijska komponenta koja donosi fotografije sa skijanja čakovečkih zaljubljenika u skijanje - obitelji Cizar, Lesjak, Nedeljko, Rogulja i Flajšer te digitalizirani dokumentarni film o izgradnji olimpijskog kompleksa u Sarajevu.
- U povodu 30-godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, prikazujemo i dokumentarac kojim podsjećamo kako je Građevinski kombinat Međimurje iz Čakovca nekada gradio zahtjevne objekte koje je u to doba vidio cijeli svijet.
Koliko smo na to ponosni, toliko nas obuzima i žal zbog njihova izostanka s današnje gospodarske scene, zaključuje Jurica Cesar.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3074