Kultura i prosvjeta 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Izložba povijesne građe u Sarajevu

Kao rezultat suradnje službi državnih arhiva iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, ove je godine nastala izložba pod nazivom Gradovi i trgovišta na štajersko-hrvatskoj granici. Nakon nekoliko mjesta u Hrvatskoj, izložba je otvorena u Sarajevu. Službe koje se bave čuvanjem pisane građe zbog prirode svog posla naslonjene su jedne na druge, a suradnja često ide i preko granice. U njima se čuvaju stari i povijesno značajni dokumenti, ne samo za sredinu čiju povijesnu memoriju služba čuva, već i za nacionalnu i regionalnu povijest. Izložba, u čijem je oblikovanju sudjelovao čakovečki fotograf Damir Klaić, je rezultat upravo takve suradnje, a putem vizualne prezentacije povijesno značajne arhivske građe, predstavljen je razvoj gradskih sredina na području sjeverozapadne Hrvatske i istočne Slovenije.
Otvaranje izložbe u Muzeju Grada Sarajeva okupilo je velik broj novinara, dužnosnika i posjetitelja. Osim predstavnika lokalnih vlasti, na otvaranju su bili i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i veleposlanik Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek.
Zamjenica Herman izrazila je zadovoljstvo što se i djelić Međimurja predstavlja u Sarajevu. Mi imamo bogatu povijest, rekla je, te su ovakve izložbe i svojevrsna promocija naših potencijala. S. Herman pozvala je prisutne da izložbu razgledaju i u Čakovcu u kojem će biti postavljena tijekom 2014. godine. Prije otvorenja izložbe potpisan je sporazum o suradnji između Državnog arihva za Međimurje i Historijskog arhiva u Sarajevu. Ugovor su potpisali direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović i ravnatelj hrvatskog Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, kažu u Međimurskoj županiji.

Izvor: 3062