Kultura i prosvjeta 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Jazz je nadgradnja i izazov

Kad Ladislav Varga priča o jazzu, uz riječi koristi i glazbu, glasom dočaravajući zavodljiv ritam koji gori u njemu. Jedan od glazbenih ciklusa koji je pokrenuo u Centru za kulturu, koji vodi od 1992. godine, je i Jazz fair... prije 19 godina. U dvorani Centra za kulturu 21. i 22. studenoga ponovo će gostovati sjajni domaći i svjetski jazzeri, a pripreme za iduću godinu, za 20. obljetnicu ovog glazbenog sadržaja, već su započele: uz nastupe svih međimurskih jazzera i vrhunskih izvođača iz Italije, SAD-a, Mađarske te Ukrajine, tiskat će se i monografija te snimiti kratak dokumentarni film o festivalu.
Ladislav Varga karijeru je započeo kao klasični glazbenik - klarinetist sa zagrebačke Muzičke akademije, a nakon godina u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu, u kojoj je predavao klarinet, dolazi u Centar za kulturu te pokreće niz glazbenih sadržaja i, usprkos okovima financijskog deficita, održava ih do danas. Među tim sadržajima je i međunarodni jazz festival - kruna scene ovog glazbenog izričaja koji Laci Varga u Čakovcu gradi 20-ak godina. Devedesetih godina utemeljuje Big band Čakovec i Dixieland band Čakovec, danas vodeće hrvatske ansamble jazz izričaja. No, jazz scena još uvijek ne odjekuje onoliko koliko bi Laci Varga htio. Teži kontinuitetu, nizu glazbenih sadržaja kojima bi eho jazza dopro još dalje, no, čovjek snuje, a političar odlučuje te je uzrečica- koliko para, toliko muzike - zasada barijera. Na drugoj, svjetlijoj strani ove kolajne pišu imena najboljih jazzera svijeta koji su gostovali u Čakovcu tijekom proteklih 19 godina te usporedna činjenica da se srodna manifestacija u susjednom Varaždinu, primjerice - ugasila.
- Od samog početka, Jazz fair želi održati visok umjetnički nivo, kako bi čakovečka publika uživala u vrhunskoj glazbi. Paralelno s početkom festivala, kreće i edukacija domaće publike i glazbenika. Do tada su mladi Međimurci studirali uglavnom klasičnu glazbu u kojoj su među najboljima u Hrvatskoj.
Upravo zbog njih smo pokrenuli tribinu Mladi glazbenici Međimurja 1998. godine na kojoj su mnoga poznata imena stjecala rutinu i rješavala se treme (Armando Puklavec, Evelin Novak, Miljenko Turk, Blanka Tkalčić, Henrik Šimunković, Predrag Šantek, Zita i Nadia Varga, Ivan Horvat, Ena Pongrac, Igor Hrustek, Miro Taradi...). Isto se počelo događati i s međimurskim glazbenicima koji su studirali jazz na akademijama u Grazu i Klagenfurtu (Maasej i Abel Kovačević, Filip Krznar, Rok Mikec...). Spomenimo i vrhunske jazz glazbenike koji su odškolovani na klasičnoj glazbi: Robert Polgar, Marko Žerjav, Mario Jagec, Igor Hrustek, Antun Horvat, Robert Jambrošić Đebo... Osnivanjem Big banda, svi ti mladi glazbenici imali su orkestar u kojem su stjecali znanje i rutinu, ali i ljubav prema jazzu koju su prenosili na slušatelje.
U proteklih 19 godina na binama Čakovca održano je bezbroj koncerata s vrhunskim jazz glazbenicima i ansamblima iz cijelog svijeta. Samo neki od njih su Saša Nestorović, Boško Petrović, Ladislav Fidri, Zdenka Kovačićek, Matija Dedić, Joe Meixner, Elvis Stanić, Đimi Stanić, Big band HRT-a, Goga Kovačić, New swing quartet, Vlatko Stefanovski, Djabe, Olah Kalman, Karen Asatrian, Ana Paula de Silva, Uroš Perić, Perpetuum jazzile itd. Danas, Čakovec nešto predstavlja na jazz karti zato što nismo odstupili od kvalitete usprkos financijskim ograničenjima. Kad je riječ o publici, podršku imam u čakovečkoj Gimnaziji iz koje mi svake godine dolazi 100-tinjak učenika. Zahvaljujući dobrim glazbenim pedagozima u toj školi, dio tih mladih ljudi uči o glazbi posjećujući festivale i iz njihovih se redova regrutira naša nova publika, kaže L. Varga koji s jazzom kroči kroz profesionalni dio dana, a umor, u slobodnim trenucima u vlastitom domu, liječi - jazzom.
ZAVODLJIVOST
O zavodljivosti jazza Ladislav Varga kaže:
- Jazz je nadgradnja. Da bi glazbenik svirao jazz, bavio se njime, mora imati žicu za skladanje i improvizaciju. Ta činjenica klasičnom glazbeniku predstavlja izazov jer je naviknut na besprijekorne izvedbe prema notnom materijalu. Istovremeno, nema jazzera bez osnova klasične glazbe.
Međimurje je rasadnik vrhunskih akademskih glazbenika, a tu činjenicu L. Varga povezuje s poviješću jazza i bluesa:
- Međimurci su tijekom povijest uvijek bili pod nečijom vlašću, ratovali za druge, za druge odlazili na daleke frontove i pjevali. Pjesma ih je održala, kao i crnce - robove iz čijih su srca rođeni blues i jazz. Imamo vrijedno naslijeđe - Žgančevo, Štolcerovo, Vrhovskog itd. - koje ne smijemo zanemariti i za koje vjerujem da je također odigralo ulogu u činjenici da baš Međimurje danas daje toliko vrhunskih glazbenika.
Hrvatski glazbenici najčešće obrađuju upravo međimursku pjesmu zato što je prebogata harmonijama.
Željka Drljić

PROGRAM 19. jazz faira
U Čakovcu će se u četvrtak i petak (21. i 22. studenoga), od 20 sati u Centru za kulturu održati 19. izdanje festivala jazza, prema sljedećem rasporedu:
● ČETVRTAK: Chocolate Disaster - riječ je o mladom ženskom jazz kvartetu, sastavljenom od umjetnica iz Hrvatske, Austrije i Njemačke. Težište glazbe stavljaju na izvedbu modernih aranžmana glazbenih velikana u vlastitoj obradi te groovy kompozicija Eddiea Harrisa; Jazz Continuo - čine ga Primož Grašić (gitara), Mario Mavrin (bas) i Neven Frangeš (klavir). Životni i glazbeni put ovog sastava obilježen je suradnjom i nastupima s legendarnim Boškom Petrovićem čiju će glazbu izvoditi.
● PETAK: David Gazarov - klavirist iz Bakua, iz Azerbajdžana, koji je počeo svirati s 4 godine života! Školovao se u Bakuu i Moskvi, nastupao diljem Europe; Lasse Lindgren Big Constellation - švedski trubač i multiinstrumentalist u europskim je jazz krugovima sinonim za veliku sviračku energiju i zavidno umijeće vladanja instrumentom. Nastupit će s 12 glazbenika iz Zagreba, Ljubljane, Bolzana, Maribora i Koprivnice.

Izvor: 3056