Kultura i prosvjeta 19.03.2018. 07:29. Zadnja izmjena: 19.03.2018. 07:34.

KUD Goričan

Jelena Ribić: mi žene smo svoje muževe uvukle u folklor, tako je počelo

Čuvanje narodne baštine i u KUD-u Goričan su si odredili kao jedan od glavnih zadataka, a ona kojoj je povjerena briga o vođenju folklorne sekcije je Jelena Ribić, na nedavnoj izbornoj skupštini KUD-a izabrana za dopredsjednicu. Osim kulturnim aktivizmom Jelena si umirovljeničke dane krati i voćarstvom - kad smo ušli u njeno dvorište baš je završila orezivanjem marelice. Za to je majstor, petnaest godina je voćarskim poslovima i zarađivala za život, kao vještinu ih je izučila kod Anđelka Horvata, danas pokojnog nekadašnjeg dožupana, a možda najistaknutijeg voćara u Međimurju. Sada to s komercijalnom računicom radi samo kad je riječ o njenom nasadu od 150 grmova aronije, a drugima u tome pomogne - baš sad idem jednom znancu, koji se ne razumije u to pa je mene pozvao, rekla nam je. No, u mjestu ju ipak prije svega znaju kao članicu KUD-a, koja sa svojim prijateljima izlazi na pozornicu. Jelena se prisjeća početka njenog bavljenje folklorom i kulturnim amaterizmom, odnosno početka ove etape djelovanja folklorne sekcije KUD-a Goričan.

- Bilo je to sredinom sedamdesetih godina - nas nekoliko je činilo aktiv žena, između ostalog mi smo bile i ženski dio zbora koji je djelovao u Goričanu, a vodila ga Marija Novak. Našu aktivnost smo u to vrijeme proširile i na folklor. Mi žene smo onda u to uključile i svoje muževe. Radila sam kao prodavačica, a zapravo smo većinu te grupe činile mi iz prodavaonice tadašnjeg „Trgocentra”, a uz nas i neke žene iz „Meisa”. Bile smo tu Marija Mesarić, a i njen suprug Josip, Katica Vražić i njen suprug Andrija, Nadica Hranjec, Katica Gosarić, Marija Pavlic i ja, iz te grupe samo je Marija Blagus radila u „Meisu”. Ali i vremena su onda bila drukčija, Katica je bila poslovođa, ona bi nas pustila na probe kad je trebalo. Naša učiteljica nekadašnja učiteljica Ružica Vuk, danas umirovljena, bila je ta koja je rekla da bi trebalo i zaplesati, a vrlo je aktivan bio i njen suprug Ivan, on je postao i prvi predsjednik KUD-a kad je formirana folklorna sekcija. Ružica je zapravo do prije koju godinu i vodila naš folklor. Nakratko ju je naslijedila Nikolina Krznar, ali je otišla u Strahoninec, pa sam nju zamijenila ja. Ružicu često i pitam za savjet oko koraka nekih plesova, a ona rado dođe na probe kad joj to dopuste njene obveze u obitelji.

Gdje su mladići?

U vođenju folklora Jelena se sreće s istim problemom koji muči i druge KUD-ove, plesnih parova je premalo, osobito mješovitih. Dok i bude djevojaka koje rado zaplešu, mladića nedostaje. Aktivnosti KUD-a općenito počiva na leđima relativno malo ljudi – mi jedni te isti smo i pjevači i plesači i glumci u dramskoj sekciji, kaže Jelena.

- Nekad je KUD imao deset plesnih parova i to miješanih, plesali smo mi bračni parovi, ja sa suprugom Josipom, koji je također bio vrlo aktivan, u jednom mandatu i predsjednik KUD-a.  Danas ih imamo osam, ali samo četiri muško-ženska, a još dva kao bude sreće da su dečki slobodni. I tu su se vremena promijenila, one koji rade, šefovi danas neće pustiti na probu. I aktivizam je pao, i kad imaju vremena mladi se ne daju od mobitela, interneta i šanka, to ne osjećamo samo mi u KUD-u nego i druge udruge. Neko je vrijeme naša škola imala folklornu sekciju koja je zapravo bila naš podmladak. No to je tako funkcioniralo dok je radila Marija Novak kao učiteljica glazbe i Sanja Rašan s nižim razredima, ali koja je zbog nekih sukoba otišla. Sad je taj izvor oslabio – imamo nekih mladih koji su došli iz škole, ali njih sve moramo učiti iz početka. Tamburaški orkestar dobro se obnovio, zahvaljujući entuzijazmu njegovog voditelja Andrije Ribića (nema srodstva, op. nov.). Ali ti mladi svirači svi idu u strukovne škole, kad ih završe pa nađu posao pitanje je hoće li imati vremena za vježbu, ako uopće ostanu u Goričanu.

Ali i uz ova ograničenja mora se dalje, kako to Jeleni ide vidjet će se već na priredbi koju s prijateljima priprema uz Uskrs. Kao članica dramske sekcije priprema se za Festival kazališnih amatera Međimuraj - KAM, koji će se održati sredinom travnja.