Kultura i prosvjeta 06.03.2016. 11:22. Zadnja izmjena: 06.03.2016. 14:39.

Gornji Mihaljevec

Kak su se negda radi meli i kak su se ženili vu februaru?

"Starešina reče: 'Hvalen bodi Jezuš Kristuš!' Pitanje od hižnoga očeta: 'Kaj ste vi dojšli k nam, kaj je vaš posel pri našem gradu?' Odgovori starešina: 'Mi smo putniki ki imamo med sobom enega mladenca, ki je pred kratkim časom potuval kre ovoga grada i vidjo je cvesti vu vašem vrtu rožo kera se je njemu jako dopala.' Pitanje hižnoga oceta: 'Kaj ocete vi stotoj rožoj?' Odgovori starešina: 'Mi prosimo da bi nam dopustili toto rožo z vašoga vrta vum vzeti i našomo ženiki noter v srce vsaditi'." 

Ovako je glasio svatovski govor na vjenčanju bake Mihaele Zadravec, učenice šestog razreda OŠ Gornji Mihaljevec.

Naime, učenici od petog do osmog razreda uz Valentinovo su tjedan dana provodili projekt Fašnička ljubav na tradicionalan način. Zanimalo ih je "kak su se negda radi meli i kak su se ženili vu februaru?"

Produbili odnose u obitelji

Između ostalog na satovima njemačkog su proučavali fašničke običaje u zemljama njemačkog govornog područja, na engleskom izrađivali jelovnike za romantičnu večeru, na vjeronauku raspravljali o braku, na likovnom izradili pano sa zaljubljenim maskama, oblačili se u kostime Kupida, upriličili tradicionalno međimursko vjenčanje, pjevali i još mnogo toga.

"Možda i najvredniji doprinos bilo je izučavanje starinskog gostuvaja. Djeca su pronašla čak i fotografije s početka 20. stoljeća te svatovske govore. Ujedno su produbila odnos sa svojim (pra)bakama i (pra)djedovima", kaže učiteljica Lidija Novak Levatić, prof., koja je objedinila materijale. Učenica Sabina Petković pak je donijela najstariju fotografiju mladenaca, s početka prošlog stoljeća.

Ostali učenici donosili su fotografije zajedničkih svatova s "kuharima i mužikašima bez kojih niti jedno gostuvaje nije prošlo". Pripreme su dugo trajale, čak dva do tri tjedna, a pomagali bi svi u obitelji i susjedstvu. Učenici su naučili i o običajima za "skončaje, natepaje, svate" te o tekstovima "podsnehalje i kolegice", kaže učiteljica Novak Levatić. Uz nju, mnogo su se angažirali profesori i učitelji Marta Lončar - Vinković, Jasminka Habuš, Ivana Štimec Protrka, Domagoj Zoričić, Dijana Radek, Goran Mikulan i Natalija Guterman - Vuk.

Bez ekipe kuhara i konobara nema svadbe