Kultura i prosvjeta 26.03.2017. 21:30. Zadnja izmjena: 26.03.2017. 21:30.

Izmijenjena upisna područja

Kamo će čakovečki prvašići?

Gradsko vijeće Čakovca na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo odluku o izmjenama i dopunama prijedloga mreže osnovnih škola na području grada. Njome se mijenjaju granice upisnih područja u škole što znači da budući učenici prvih razreda iz pojedinih ulica neće polaziti školu koju pohađaju njihovi stariji kolege. Naravno, pravo je svakog roditelja da dijete upiše u školu koju želi, ali samo ako u njoj ostane mjesta. Zašto se zapravo mijenjaju granice upisnih područja, za naš tjednik pojasnio je pročelnik David Vugrinec. Naime, iako ukupan broj djece na području Čakovca opada, prema projekcijama II. osnovne škole ta će ustanova u idućoj školskoj godini 2017/2018. upisati najmanje jedan, a vjerojatno i dva prva razreda više nego dosad. To bi izazvalo prostorne probleme, odnosno škola bi se morala vratiti u dvosmjensku nastavu. Na to je ravnatelj Vinko Grgić upozorio gradsko čelništvo, te predložio dogradnju škole.

–To bi trenutno bila prevelika investicija za Grad pa smo od policije  koja jedina ima te podatke zatražili broj djece rođene posljednjih godina u pojedinim ulicama i predložili izmjene. Njima bi  I. osnovnu školu umjesto II. osnovne škole iduće školske godine upisali učenici prvih razreda iz Špinčićeve, Ulice žrtava fašizma, Nikole Tesle i Kralja Zvonimira. Vjerujem da su roditelji iz tih ulica i dosad djecu upisivali u 1. osnovnu školu i to iz prvenstvenog razloga što je ona bliže. Najveća promjena odnosi se na kvart Martane. Granica je dosad bila Kalnička ulica. Oni zapadno od Kalničke polazili su III. osnovnu školu,a istočno – II. OŠ. Ta se granica sada pomiče na Ulicu Juraja Križanića. Po novome umjesto  II. OŠ, u III. OŠ će se upisivati i djeca iz Dravske, zatim Ulice Juraja Križanića, Ulice domovinskih žrtava i Ulice Josipa Bedekovića te Ulice hrvatskih branitelja. 

No, sve spomenuto, dodaje Vugrinec, je privremeno rješenje. Uz ostalo, područje oko III. OŠ već je duže vrijeme stari kvart te u spomenutoj školi broj djece, opada drastično. S druge strane, Grad u budućnosti planira izgradnju IV. osnovne škole, a kao moguća lokacija spominje se Ulica Marije Zidarić (Vojni vrtovi).