Kultura i prosvjeta 14.07.2018. 09:24.

OŠ Nedelišće

Karla Kovač: Zašto je finski obrazovni sustav najbolji?

Novi val znanja u našoj školi nastavak je aktivosti Erasmus + projekta putem kojeg je edukacijska rehabilitatorica Osnovne škole Nedelišće Karla Kovač sudjelovala na strukturiranom tečaju u finskom gradu Joensuu. Cilj usavršavanja bio je upoznavanje s finskim obrazovnim sustavom i načinom rada koji slovi za najbolji na svijetu.

-Za finsko obrazovanje važno je kako se uči, a u manjoj mjeri što se uči. Smanjena je opterećenost učenika ocjenjivanjem te se uvažava mišljenje svakog učenika.
Sa šest godina dijete upisuje predškolu, a sa sedam osnovnu školu koju pohađa do svoje šesnaeste godine. Nema završnog testiranja učenika. Nakon osnovnog obrazovanja učenici mogu odabrati srednje obrazovanje, u trajanju od tri godine, koje se dijeli u dvije kategorije: jedna priprema učenike za posao, a druga za fakultet. Nakon tri ili pet godina fakulteta mogu upisati doktorski studij, a po završetku nema pripravničkog stažiranja jer svu praksu i kompetencije steknu na fakultetu
, objasnila je Karla. Finska je poseban i po tome što je svakoj nezaposlenoj osobi mlađoj od 29 godina omogućeno školovanje ili privremeni posao.

Izvor: 3298