Kultura i prosvjeta 23.08.2018. 12:07. Zadnja izmjena: 23.08.2018. 12:09.

Čakovec

Knjižnica Nikole Zrinskog: Lijepo čitanje je zakon!

U knjižnici „Nikole Zrinskog“ Čakovec u sklopu ljetnih radionica održan je Čitateljski klub za djecu od sedam do deset godina. Radionicu je vodila knjižničarka Dječjeg odjela Knjižnice „Nikole Zrinskog“ Blaška Hunjadi Bašek. Cilj radionice je jasno, pravilno i artikulirano čitanje te usmjeravanje djeteta da svojim čitanjem dotakne slušatelja.

Uvodni dio radionice bio je namijenjen glasnom čitanju i slikovnim pričama. Naposljetku, razgovarali su o vlastitim životnim situacijama, sastavljali svoju priču te čitali na otvorenom pod krošnjama drveća čakovečkog parka. Blaška Hunjadi Bašek napominje kako preferencije djece za čitanje ovise o uzrastu, no kako u dobi od sedam do deset godina najviše vole čitati stripove, romane, znanstvenu fantastiku te zabavne životne priče s kojima se mogu poistovjetiti.

- Među najčitanijim naslovima su Dnevnik Pauline P. Sanje Polak, Gregov dnevnik Jeffa Kinneyja te knjiga Sve je u redu autorice Sanje Pilić. – istakla je Blaška Hunjadi Bašek i naglasila da se djecu na čitanje može potaknuti kroz zabavu, pričanje priča, crtanje, međusobni razgovor o djelima i preporukama naslova knjiga.

Među polaznicima radionice našla se i osmogodišnja Nora Čonda s ocem Josipom koji je ljubav prema čitanju kod Nore razvio pričanjem priča. Nora ističe kako joj je među zanimljivijim knjigama Guinnessova knjiga rekorda.

Isto tako, jedna od polaznica je desetogodišnja Josipa, koja je na radionicu došla u pratnji majke Danijele Jarni. Josipa kaže kako voli knjige svih vrsta te je dobila titulu najčitača s ukupno 176 pročitanih knjiga godišnje.

Izvor: lb