Kultura i prosvjeta 10.05.2019. 21:48. Zadnja izmjena: 10.05.2019. 21:48.

Uz rođendan Kralja

Kraljev vrt kao inspiracija za likovno stvaralaštvo

Muzej Međimurja je nedavnom likovnom radionicom za djecu i mlade obilježio dan rođenja Ladislava Kralja Međimurca. Tradicionalna akcija uz rođendan istaknutog slikara, grafičara i likovnog pedagoga koju Muzej održava od 2007. godine, okupila je šestero polaznika u dobi od 6 do 23 godine. Oni su u Kraljevu vrtu - u dvorištu Kraljeve rodne kuće u Čakovcu u kojoj je danas smještena njegova memorijalna zborka, slikali i crtali pod vodstvom i uz savjete akademskog slikara i iskusnog likovnog pedagoga Bojana Miljančića iz Čakovca. Ni tema ni tehnike nisu bili zadati.

- Željeli smo naprosto iskoristiti prigodu i uz ovaj prekrasni ambijent dati korisnicima kao poticaj za stvaranje i priliku da upoznaju Kraljev izraz, i kolorizam i crtež, i svo bogatstvo raznih tehnika kojima se služio, rekao je Miljančić.

- Šteta je što se nije javilo više onih koji su voljni unaprijediti svoj likovni talent, za to smo im osigurali pravog majstora, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan. To vjerojatno treba objasniti time što je radionica pala u vrijeme školskih praznika. No, možda će biti još prilika, razmišlja se o tome da se ovaj oblik okupljanja likovno nadarenih i nadogradi, ali je to zasad u zamislima, dodala je ravnateljica Muzeja.