Kultura i prosvjeta 20.03.2018. 17:53. Zadnja izmjena: 20.03.2018. 17:57.

Skupština

Kulturno-umjetničko društvo Kotoriba: Fokus je i dalje na pomlađivanju sastava

Nedavno je održana godišnja skupština Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba. O radu u prošloj godini govorio je dopredsjednik KUD-a Ivan Tilošanec. U svom izvješću istaknuo je da lanjsku godinu karakterizira pomlađivanje društvenog čelništva s ciljem stjecanja iskustva za daljnje vođenje društva, a došlo je do pomlađivanja i u redovima tamburaša i folkloraša. Nabrojio je sve aktivnosti i nastupe društva među kojima su nastupi na brojnim manifestacijama u Kotoribi, ali i izvan nje. Posebno su ponosni na sudjelovanje smotrama županijskog i državnog karaktera, a takve su imali najmlađi u Zagrebu i stariji folkloraši u Kutini. Obnovili su suradnju s Međimurcima u baranjskom Petlovcu. Bilo je riječi i o Smotri međimurskih narodnih običaja kojima su po 11. puta bili domaćini. Dragutin Matotek, dopredsjednik Odbora za narodne običaja i jedan od glavnih protagonista domaće lanjske predstave kotoripske smotre istaknuo je da je kotoripski narodni običaj pljes na šlajerdobio izvrsne osjene.

Dodao je i da Kotoripčani redovito ugodno iznenade postavljanjem običaja na scenu za što zasluge pripadaju Anici Jauk. Voditeljica je iskoristila prigodu i zahvalila svima koji su surađivali u realizaciji toga običaja, od djece pa do 81-godišnjeg Josipa Nađa, najstarijeg protagoniste predstave. 

U narednoj godini KUD će se orijentirati na pomlađivanju članova iz redova mjesne osnovne škole, sudjelovat će na smotri, čekaju ih i Đakovečki vezovi te Smotra međimurskog folklora u Donjoj Dubravi. Za sve što su lani dali Kotoribi zahvalio im je općinski načelnik Ljubomir Grgec, a komplimente i čestitke dobili su i od prisutnih gostiju. Skupština je na osobni zahtjev dužnost blagajnice razriješila Korneliju Vojvodu, a umjesto nje je izabralo Irenu Škodu.