Kultura i prosvjeta 19.11.2019. 08:44. Zadnja izmjena: 19.11.2019. 08:47.

Rezultati

Literarni natječaj Udruge Mlada pera Koja je dobitna kombinacija?

Zadnji literarni natječaj Udruge Mlada pera ove godine Koja je dobitna kombinacija? bio je pun pogodak! Naime, na natječaju su traženi zajednički radovi roditelja i djece ili da svatko napiše svoju priču ili da dijete opiše neki događaj viđen iz svog kuta, a roditelj iz svoga.  Imali smo zaista sve moguće kombinacije s djetetom, bakom, mamom, tatom, ali i cijele obitelji, a priče su plod  literarnog druženja obitelji. Imamo priče svih članova obitelji pa novinarske grupe osnovne škole u koju su se za ovaj natječaj privremeno uključili i roditelji…uspjeli smo potaknuti interes o literarnoj suradnji djeteta i roditelja i to nas u Udruzi Mlada pera čini izuzetno sretnim i ponosnim!

Posebno veseli i što su se svi učenici Područne škole Jablan odazvali na natječaj zajedno sa svojim roditeljima i zato je ta škola ponijela titulu Izvora literarnog izražavanja mladih za 2019. godinu!

Udruga Mlada pera odlučila je svake godine na neki način nagraditi/pohvaliti/istaknuti i pojedinca u njegovom literarnom stvaralaštvu jer smatramo da samom svojom povećanom aktivnošću u literarnom izražavanju promovira taj način kreativnosti i prema drugima. Pojedincima se dodjeljuje titula  Ambasadora/ice Udruge Mlada pera, a  za 2019. godinu titula Ambasadorice Udruge Mlada pera dodijeljena je  Giti Radiković, učenici 2.a razreda  OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Mladoj ambasadorici Udruge zbog izuzetne kreativnosti bit će u zborniku posvećen poseban Gitin kutak!

  • U moru dobrih radova teško je bilo odabrati najbolje iako je Zlatno pero dodijeljeno jednoglasno i dobitna kombinacija su kći i tata odnosno Mia Butorac i tata Alen iz Kastva. U jednoj priči oni se izmjenjuju u prepričavanju neobično običnog dana  viđenog očima djeteta i očima roditelja. Vrlo nadahnuto!
  • Srebrno pero odlazi kombinaciji sin i mama na Cres: Nikoli Toiću i mami Marti. U vrlo živopisnoj priči, preko maštovitih likova triju vila, sin i mama ukazuju na problem zagađenja prirode koji ima utjecaja i na djecu i na odrasle.
  • Brončano pero odlazi kombinaciji sin i mama u Vukanovec, točnije u Zanjkovu grabu , a ta kombinacija su Leon Kuzma i mama Martina. Priča je to u kojoj sin i mama razgovaraju o tome kako je  Zanjkova graba gdje žive dobila ime.

To su priče u kojima se maksimalno vidi suradnja djeteta i roditelja, zajednički rad, a Udruzin cilj je bio upravo maksimalno potaknuti taj zajednički rad. Naravno da je bilo još priča u kojima se vidi ta suradnja i to nam je izuzetno drago jer smo zaista pogodili ono pravo pa su detalji u odlučivanju o najboljima bili izuzetno važni. Zahvala i pohvala svima koji su se odazvali na natječaj! Sve priče bit će objavljene u zborniku koji će u nakladi Udruge Mlada pera izaći najkasnije do kraja siječnja 2020. godine.

Izvor: Gorkić Taradi