Kultura i prosvjeta 07.10.2019. 21:14. Zadnja izmjena: 07.10.2019. 21:14.

Čakovec

Međunarodna izložba karikatura: Voda kao tema bila inspiracija autorima

U izložbenom prostoru Centra za kulturu u Čakovcu otvorena je 4. međunarodna izložba karikature koju je organizirao Damir Novak, karikaturist iz Malog Mihaljevca, uz podršku Hrvatskog društva karikaturista. Tema ovogodišnje izložbe, odnosno natječaja za najbolji rad koji joj je prethodio, bila je voda.

- Sudeći po odazivu tema je bila zahvalna. U kategoriji autora do 16 godina primili smo 128 radova od 100 autora iz 11 zemalja, a u glavnom natječaju 1.380 radova od 563 autora iz 73 zemlje. Dobnu granicu dvaju natječaja povukli smo ocijenivši da se u nekim zemljama gdje se karikaturu njeguje u sustavu obrazovanja, poput Rusije, Turske ili Irana, i prilično mladi autori imaju već gotovo profesionalnu razinu. Izloženo je 88 radova, uključujući i pobjedničke radove mladih. Posao žirija nije bio lak, iz pristiglog mnoštva prvo je napravio izbor od 130 odličnih radova da bi ih od toga odbacio 50 u konačnom izboru za izložbu i njen katalog, a onda i dobitnike nagrada, rekao je Novak. Za njega, koji je i sam bio sudionik mnogih međunarodnih izložbi, na nekima i laureat, izložba je način suprotstavljanja oseci karikature, kako je rekao.

- Mladi danas nemaju gdje objavljivati, novine kao glavni medij za karikaturu radije daju prostor oglašivačima od kojih će dobiti novac nego karikaturistima kojima bi morali nešto platiti – to je globalni problem, ne samo hrvatski ili regionalni.

Svečanost je okončana podjelom priznanja i nagrada najboljima. Glavna ide u Crnu Goru, pobjednik je Darko Drljević iz Podgorice. U kategoriji mladih usješne su bile domaće autorice - Ariela Crkvenčić, učenica 4. razreda I. OŠ Čakovec, osvojila je treću nagradu, dok je Lea Lehkec, učenica 7. razreda OŠ Strahoninec, dobila posebno priznanje.