Kultura i prosvjeta 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Mladi znanstvenik Filip Bacinger u Indiji

Tijekom deset dana, od 3. do 12. prosinca 2013. u gradu Pune, u Indiji održana je deseta Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih - natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz fizike, kemije i biologije. U natjecanju je sudjelovala i ekipa iz Hrvatske. Ekipu je organiziralo i vodilo Hrvatsko fizikalno društvo, na čelu s mentorima Planinkom Pećinom i Krešom Zadrom. Ekipa je bila sastavljena od učenika koji su 2013. godine postigli visoke rezultate na državnim natjecanjima iz spomenutih područja te bili najuspješniji na dodatnim testiranjima na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. U ekipi je bio i Nedelišćanin Filip Bacinger (nekada učenik OŠ Nedelišće, sada Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec). Uz Filipa, ekipu su činili Rino Čala iz Splita, Bruno Iljazović iz Zagreba, Josip Kelava iz Varaždina, Lucija Relić iz Virovitice te Timon Spiegl iz Krapine.
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 220 učenika iz 39 zemlja širom svijeta. Učenici su prvo rješavali test s trideset zadataka s višestrukim izborom, drugi dan pet teorijskih zadataka i na kraju tri eksperimentalna zadatka. Valja napomenuti da su se u zadacima isprepletala sva tri spomenuta područja te je za rješavanje problema bilo potrebno napredno znanje iz sva tri predmeta. Zbog „nezgodnog“ termina natjecanja (početak školske godine, u kojoj su sudionici postali postali srednjoškolci) te zbog toga što se do posljednjeg časa nije znalo hoće li se skupiti potrebna sredstva za put u Indiju, učenici nisu imali kvalitetne i dovoljne pripreme. Unatoč tome, učenici iz šesteročlane ekipe pokazali vrlo dobro znanje iz fizike, kemije i biologije, a Bruno Iljazović i Timon Spiegl osvojili su brončane medalje.
Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organiziralo je Hrvatsko fizikalno društvo, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Međutim, Ministarstvo je osiguralo samo dio sredstava, a za ostatak su se pobrinuli ostali sponzori.
- Zahvaljujemo Osnovnoj školi Nedelišće, Općini Nedelišće te Međimurskoj županiji što su svojim donacijama Hrvatskom fizikalnom društvu omogućili odlazak ekipe na natjecanje. Posebno zahvaljujemo ravnatelju OŠ Nedelišće Ivici Paiću na osobnom angažmanu te načelniku Općine gospodinu Darku Daniji. Velika hvala i Gimnaziji Josipa Slavenskog te ravnateljici Tei Dragić Runjak, Štefaniji Požgaj, Filipovoj razrednici, te ostalim profesorima Gimnazije na podršci i naknadi za Filipove putne troškove. Zahvaljujemo i Milanu Đuriću, profesoru fizike u OŠ Nedelišće, koji je bio mentor Filipu prošle godine, kad je postigao odličan rezultat (brončanu medalju) na državnom natjecanju iz fizike, te svima koji su na bilo koji način pomogli i bili podrška. Lijepo je znati da se u našem društvu cijeni i ulaže u znanje, kažu Filipovi roditelji Silvije i Anamarija Bacinger.

Izvor: 3065